Zvonko Čoh deluje na področjih umetniškega animiranega filma, vizualnih komunikacij, stripa in ilustracij. Živi in ustvarja v Hruševem pri Dobrovem pri Ljubljani. Foto: Mladinska knjiga Foto:
Zvonko Čoh deluje na področjih umetniškega animiranega filma, vizualnih komunikacij, stripa in ilustracij. Živi in ustvarja v Hruševem pri Dobrovem pri Ljubljani. Foto: Mladinska knjiga Foto:
Socializacija bika?
Prvi slovenski risani celovečerec Socializacija bika? je delo Zvonka Čoha in Milana Eriča. Nadrealistična in bizarna zgodba preplete raziskavo profesorja Rozine, ki želi pospešiti evolucijo, z incidentom v daljnem galaktičnem kraljestvu, kjer prestolonaslednik poskusi prepovedano cigareto, ki pri pripadnikih njegove rase povzroča protievolucijo. Ta ga spremeni do stopnje bika, nato je za kazen poslan za sedem let na Zemljo, kjer je najslabša trava v galaksiji. Foto: Emotionfilm

Za ilustracije Zvonka Čoha je znano tudi, da izražajo zrel pristop k zahtevni tematiki in izrazit namen po upodobitvi ozračja pripovedi, ki ga avtor spretno in dosledno tke z dognanim nizanjem barvnih tekstur. K slikanju so ga najbolj pritegnili razpoloženjski motivi, ki ustrezajo njegovemu domišljijskemu doživljanju.

Dramatičen dvogovor med resničnim in domišljijskim svetom
Ilustracije kažejo tudi, da ima Čoh pri prevajanju vsebine v podobo izjemen občutek za prostor in pravljične like. Bralca kaj hitro popelje med pošasti, hudiče ali pred obličje deveteroglavega zmaja, medtem pa igra svetlobe in sence s stiliziranimi liki ustvarja čudežno krajino.

"Čohove ilustracije izpričujejo izjemen smisel za humor, jasno risbo in sposobnost slikarskega podajanja zgodb," je v katalogu zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe, ki je njegovo delo označila še za premišljeno, drzno, raziskovalno in hudomušno.

In še, da "so Čohove številne in izvirne črno-bele risbe ter živahne barvne ilustracije namenjene otrokom in mladini". "Avtor pa si z nekoliko karikirani liki po zgledu resničnih ljudi prizadeva, da ne bi bili vsi enaki oziroma da so različni tako po zunanjosti kot notranjosti."

Njegov krepak vizualni jezik pa univerzalnost in avtonomijo podob vzpostavlja do mere, ko jih je iz zavetja knjige mogoče v galerijski prostor postaviti kot samostojna likovna dela, še ugotavlja Pregl Kobetova.

"Socializacija risarja"
Zvonko Čoh se je rodil v Celju leta 1956. Kot slikar je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral leta 1979, vendar se je že med študijem začel ukvarjati z ilustriranjem in umetniškim animiranim filmom.

Je avtor in soavtor več risanih filmov, z Milanom Eričem pa sta soustvarila prvi slovenski celovečerni risani film Socializacija bika?, za katerega sta prejela nagrado Prešernovega sklada. Tudi sicer je Čoh prejemnik številnih nagrad, leta 2004 so ga uvrstili na častni seznam Mednarodne zveze za mladinsko književnost.

Odprtje razstave Čohovih knjižnih ilustracij bo drevi ob 19. uri, na ogled pa bo mesec dni, se pravi do 27. februarja.