Postavitev bo na ogled do 12. januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Postavitev bo na ogled do 12. januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Akt, zeleno listje in oprsje
Izbranim grafikam bodo za razstavo dodali slike in dela na papirju, plakate in keramiko. Skupaj bo na ogled kakšnih 160 del. Foto: EPA

Izjemno obsežen in slogovno raznovrsten Picassov opus so v naslovu povzeli z besedami ženske, biki, stari mojstri. Kako pomembno vlogo so imele figure prvih dveh, smo pred nekaj leti spoznali na razstavi v ljubljanskem Mestnem muzeju. Stari mojstri pa se navezujejo na Picassovo nenehno soočanje z umetninami preteklih obdobij, od Cranacha in Rembrandta do Goye in Maneta.
Razstavo bodo 13. septembra odprli v berlinskem razstavišču Kulturforum, na ogled pa bo do 12. januarja prihodnje leto. Izbor iz zbirke Berlinskega grafičnega kabineta bo obogaten s slikami in deli na papirju, plaketami in keramiko, razdeljen bo v deset tematskih sklopov.
Eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja
Uvedle jo bodo zgodnje podobe žonglerjev in cirkusantov ter umetnikovih bližnjih. Osrednja pozornost bo namenjena upodobitvam žensk in odnosu med umetnikom in modelom, velik poudarek pa bo tudi na umetnikovi fascinaciji nad bikoborbami in mitom o Minotavru. Razstava bo zajela dela od zgodnje figuralike, prek odzvenov kubizma, klasicizma in nadrealizma do ekspresivnih poznih umetnikovih del.
Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) je po realističnem, modrem in rožnatem obdobju na likovno prizorišče Pariza, tedanjega umetniškega središča sveta, odločno stopil s prelomnim kubizmom. Tedaj so nastale Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin. Med letoma 1925 do 1945 je v njegovem slikarstvu začutiti neoklasicizem z elementi nadrealizma, zatem pa se je intenzivno posvetil grafiki, kiparstvu in keramiki.
V Malagi rojeni slikar je v Parizu živel od leta 1904, tudi drugo svetovno vojno je preživel tam, nato pa se preselil Vallavis na Azurni obali, ki danes po njegovi zaslugi slovi kot mesto keramike. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Picasso je umrl 8. aprila leta 1973 v Mouginsu.