Razstave
Ob ustanovitvi so Narodno galerijo v Ljubljani poimenovali akropola slovenskih lepih umetnosti in najvišja umetnostna ustanova naroda. Foto: SOJ RTV SLO
Damijan Kracina je oblikoval skulpturi, ki spominjata na moški in ženski princip. Foto: Narodna galerija

Dodaj v

Ženski in moški princip skozi kipa Damijana Kracine na pročelju Narodnega doma

Natečaj je razpisala Mestna občina Ljubljana
7. julij 2018 ob 14:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Narodni galeriji so v zlati dvorani na ogled idejne rešitve za dopolnitev niš na pročelju palače Narodnega doma, pridobljene na vabljenem natečaju – komisija je za izvedbo predlagala rešitev akademskega kiparja Damijana Kracine.

Natečaj je razpisala Mestna občina Ljubljana (MOL) in k sodelovanju povabila štiri umetnike.

MOL-ov prispevek k praznovanju stote obletnice
Kustos Narodne galerije in član strokovne komisije Andrej Smrekar je povedal, da je postavitev kipov MOL-ov prispevek k praznovanju stote obletnice ustanovitve Narodne galerije.

Na oddelku za kulturo MOL-a so pojasnili, da bodo s Kracino sklenili pogodbo za izdelavo skulptur in da je predviden čas izdelave šest mesecev. Skulpturi bodo tako v niši postavili predvidoma na začetku prihodnjega leta.

Vez med galerijo in mestom
Kracina je oblikoval skulpturi, ki spominjata na moški in ženski princip, obenem, kot je utemeljila komisija, ponujata večplastno branje, tako glede vsebin, ki jih hrani Narodna galerija, kot glede prepleta kiparstva, slikarstva in arhitekture iz različnih umetnostnih obdobij. Posebej pritegne pozornost povzemanje motiva Robbovega vodnjaka s skalami, iz katerih rasteta skulpturi, s čimer se izpostavlja vez med Narodno galerijo, ki hrani original Robbovega vodnjaka, in mestom.

Skulpturi je avtor prilagodil obliki niš, iz katerih je povzel okrasje in pozlato, in prispodobi figur v svitku povezal s slikama Jožefa Tominca. Med likom posameznika in skupine je ustvaril dialog, poprsja pa je povezal z organskimi elementi, ki jih tudi sicer uporablja v svojem ustvarjanju. Skulpturi, ki simbolno opozarjata na poslanstvo in vsebino ustanove, se skladata s kompozicijo pročelja Narodnega doma, čeprav ohranjata značilen likovni izraz avtorja, je v utemeljitvi še zapisala komisija.

Barvan aluminij ali epoksidna smola?
Kot je povedal Smrekar, je Kracina predlagal dve različici materialov, in sicer barvan aluminij in epoksidno smolo. Ni še odločeno, kateri bo izbran.

Strokovna komisija je sicer poleg Kracine k sodelovanju povabila še akademske kiparje Mirka Bratušo, Boštjana Drinovca in Matjaža Počivavška.

Bratuša: Nameštalka in Anonimus
Bratuša je za idejno rešitev predlagal delo z naslovom Nameštalka in Anonimus. Kot je zapisala komisija, je kipar izkoristil priložnost, da na ironičen način in v obliki neke vrste performansa izrazi svoje kritično stališče do povabil k izdelavi idejnih rešitev za javne spomenike. Pri tem je dramaturgijo absurda izpeljal z znatno primesjo vulgarnosti.

Drinovec je predstavil delo z naslovom Mladenka in mladenič, pri čemer se s temo nagovarjanja in zapeljevanja sklicuje na poslanstvo Narodne galerije in skuša oblikovati neposreden nagovor obiskovalca. Počivavšek pa je oblikoval abstraktni skulpturi, ki v ospredje postavljata snovnost in z lepoto izčiščenih oblik zapeljuje gledalca, je o obeh rešitvah zapisala komisija.

Predsednik komisije je bil Janez Koželj
Strokovno komisijo so poleg Smrekarja sestavljali še podžupan MOL-a Janez Koželj (predsednik), Mateja Breščak, Jerneja Batič, Blaž Peršin in predstavnica ZVKDS-ja kot svetovalka Marija Režek Kambič.

Na MOL-u so še povedali, da znaša strošek odlivanja in montaže skulptur dobrih 29.000 evrov, od česar je avtorjev honorar 19.000 evrov.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
naš človek
# 08.07.2018 ob 01:36
a nismo po novem enaki??

Enakopravni, ne enaki. Pa ne po novem, ampak nekje od leta 1945, samo nekaterim gre to bolj počasi v glavo.
Ljubinica
# 07.07.2018 ob 21:28
Sklonjen@ Ženski in moški princip skozi kipa Damijana Kracine na pročelju Narodnega doma

Kako ženski in moški princip ... a nismo po novem enaki??
--------------------------------------------------------------
Če se ne motim, nismo samo enaki, ampak spol sploh ne obstaja ... tako da čudno je to, ja.
Sklonjen
# 07.07.2018 ob 16:59
Ženski in moški princip skozi kipa Damijana Kracine na pročelju Narodnega doma

Kako ženski in moški princip ... a nismo po novem enaki??
fah-q
# 07.07.2018 ob 14:49
Vez med galerijo in mestom
Kracina je oblikoval skulpturi, ki spominjata na moški in ženski princip, obenem, kot je utemeljila komisija, ponujata večplastno branje, tako glede vsebin, ki jih hrani Narodna galerija, kot glede prepleta kiparstva, slikarstva in arhitekture iz različnih umetnostnih obdobij. Posebej pritegne pozornost povzemanje motiva Robbovega vodnjaka s skalami, iz katerih rasteta skulpturi, s čimer se izpostavlja vez med Narodno galerijo, ki hrani original Robbovega vodnjaka, in mestom.
Skulpturi je avtor prilagodil obliki niš, iz katerih je povzel okrasje in pozlato ter prispodobi figur v svitku povezal s slikama Jožefa Tominca. Med likom posameznika in skupine je ustvaril dialog, poprsja pa je povezal z organskimi elementi, ki jih tudi sicer uporablja v svojem ustvarjanju. Skulpturi, ki simbolno opozarjata na poslanstvo in vsebino ustanove, se skladata s kompozicijo fasade Narodnega doma, kljub temu da ohranjata značilen likovni izraz avtorja, je v utemeljitvi še zapisala komisija.


očitno sem tako slep kot trapast...al pa samo funkcionalno nepismen...ker jaz ne uspem videt kaj dosti opisanega v tej "skulpturi"..
:(
KovacevaKobila
# 08.07.2018 ob 00:17
Če se ne motim, nismo samo enaki, ampak spol sploh ne obstaja ..

Razumete razliko med pojmoma 'enaki' in 'enakopravni'?

Pa še to: če vsaj malo opazujete ljudi, ste verjetno opazili, da so nekateri moški gorile, drugi pa feminilni, emotivni itn. Na eni strani imate Arnolda Schwarzeneggerja ... na drugi pa Damjana Murka. Pri ženskah je podobno: imate drobna dekleta z izrazito feminilnimi atributi, na drugi strani pa visokorasle možače, ki jih mimogrede zamenjaš za moškega.

Skratka: spol je spekter. In kjer je spekter, je tudi sredina, kjer je pač nemogoče furati jasne, nedvoumne, binarne delitve.
povzetek
# 08.07.2018 ob 15:20
Bravo Kracina! Ne razumem zakaj naročnik razmišlja glede materiala, ko pa bi morala odločitev temeljiti na trajnosti, upoštevajoč formalno ustreznost.
sm0ve
# 07.07.2018 ob 23:20
Transspolniki, brezspolniki in obojespolniki bodo izviseli. lol
Uomo Tigre
# 07.07.2018 ob 17:54
Meni sta vsec.
Na Siolu je precej kompleten clanek o tem.
Tu na mmcju je napisano na manimum. Se fotografije obeh skulptur se jim ni dalo prilimati.
Mihsss
# 07.07.2018 ob 17:14
Kracinova kipca izgledata, kot bi bila del originalne zasnove stavbe. Lepo.
Alchemist
# 07.07.2018 ob 15:08
Čisto vizualno je zadeva zelo zanimiva. Popolnoma moderna in abstraktna, ampak se v to historistično nišo zelo lepo vklopi. Me res zanima kako bo izpadlo na koncu. :)
dr.bobrock
# 07.07.2018 ob 14:46
Kaj pa če bi kar skulpturo ljubega župana not postavl.
Kazalo