Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Recenzije - Arhiv

Aljoša Hancman: Dno

Beremo Aljoša Hancman: Dno

19.9.2024

Z dna naslovnice romana Dno v mimobežno bralstvo zre srep in hkrati slep pogled maske, ki naj bi vzbujala vsaj grozo, morda srh, morda oboje.

Mirjam Dular: Hoja po oblakih

Beremo Mirjam Dular: Hoja po oblakih

18.9.2024

Hoja po oblakih je romaneskni prvenec Mirjam Dular, doktorice astronomije, prevajalke in avtorice literarnih kritik in člankov za poljudnoznanstvene revije pa tudi pesnice, ki je izdala tri pesniške zbirke.

Odrešitev za začetnike

Filmska recenzija Odrešitev za začetnike

17.9.2024

Odrešitev za začetnike je bila izbrana za film, s katerim se v 2025 potegujemo za mednarodnega oskarja. Če bodo člani Akademije pozorni, bodo videli, da je film Sonje Prosenc več kot samo slovenski odgovor na trend satiriziranja razvajenih bogatunov.

Lucija Stupica: Magnolija. Njena zgodba

Beremo Lucija Stupica: Magnolija. Njena zgodba

13.9.2024

Osnovni pomenski, sporočilni in motivni graditelj pesniške zbirke Lucije Stupica Magnolija. Njena zgodba je akt spomina, je zapisovanje lastne, subjektivne naracije iz drobcev preteklega v osebni spomin zapisanega časa.

Težko je biti bog: Zevs na čelu toksične dinastije z Olimpa

Kritika serije Kaos Težko je biti bog: Zevs na čelu toksične dinastije z Olimpa

11.9.2024

Mitologija je skupek tako univerzalnih in nadčasovnih zgodb, da so preživele cela tisočletja – tako rekoč samoumevna izbira za neštete predelave. Zakaj torej Zevs ne bi bil patriarh zločinskega klana v trenirki iz velurja, nekakšen Tony Soprano z Olimpa?

Iva L. Novak: Povej, napisala bom

Beremo Iva L. Novak: Povej, napisala bom

11.9.2024

Iva L. Novak se je kot pisateljica prvič predstavila lani z romanom Ajaccio, ponovno, v katerem spremljamo pripovedovalkino spoprijemanje s travmo, ki jo je povzročila smrt njenih staršev v letalski nesreči 1. decembra 1981 na Korziki.

Dragan Petrovec: Brodolom

Beremo Dragan Petrovec: Brodolom

10.9.2024

Dragan Petrovec spada med pisce, ki so začeli izdajati knjige okoli svojega 50. leta. 

Jutri je še en dan

Filmska recenzija Jutri je še en dan

8.9.2024

Italija, druga polovica 40. let preteklega stoletja. Tipično rimsko stanovanjsko naselje z osrednjim trgom, ki ga objema venec večstanovanjskih stavb z oguljenimi fasadami, prepredenimi z verigami sušečega se perila, vrvi od življenja.

Igrišča ne damo!

Filmska recenzija Igrišča ne damo!

7.9.2024

Eden lepših otroških spominov generacije, rojene v osemdesetih, je čas, preživet na otroških igriščih. Sprva smo bili tam s starši, ki so se sem ter tja celo zagugali z nami, pozneje smo takoj po šoli tja zavili sami in tam viseli do mraka.

Mežikni dvakrat

Filmska recenzija Mežikni dvakrat

5.9.2024

Scenarij smo videli že neštetokrat: žrtve spolnega nasilja razkrijejo svoje zgodbe, a kalvarija javnega preizpraševanja in diskreditacij se zanje takrat šele začne. "Zakaj ni prijavila prej?" Zelo človeško je, da katera sklene raje vse skupaj "pozabiti".

Ivan Dobnik: Do konca odprto nebo

Beremo Ivan Dobnik: Do konca odprto nebo

4.9.2024

Do konca odprto nebo, brezmejnost, popolna praznina, vseobsegajoča luknja prostora, kot jo dojemamo v naši vsakdanji percepciji, ali pa magično nebo, ki se pesniku ponuja, da bi pokukal vanj, pogledal čez, v brezčasje trenutka.

Liu Zakrajšek: Zajtrk prvakinj

Beremo Liu Zakrajšek: Zajtrk prvakinj

2.9.2024

Zbirka Prišleki Literarno-umetniškega društva Literatura že več kot dvajset let načrtno in kontinuirano skrbi za izdajo prvencev s področja izvirne slovenske poezije in prozaistike.

V mojih sanjah rase vsako noč drevo

Gledamo V mojih sanjah rase vsako noč drevo

31.8.2024

Globokoumni verzi in vlak iz nezavedne črnine nas popeljejo na kontemplativno popotovanje h koreninam.

Od veličastnih panoram do kmečke svatbe: Pieter Bruegel, kot ga je videl pisatelj Felix Timmermans

Beremo Od veličastnih panoram do kmečke svatbe: Pieter Bruegel, kot ga je videl pisatelj Felix Timmermans

30.8.2024

Ko smo leta 1934 dobili prvi slovenski prevod knjige pisatelja Felixa Timmermansa o Pietru Brueglu st., je umetnostni zgodovinar France Stelè v spremni besedi zapisal, da si ne moremo misliti boljšega komentarja za vsebino Brueglovega dela od tega romana.

Osmi potnik: Romul

Filmska recenzija Osmi potnik: Romul

29.8.2024

Po kompleksni mitologiji predzgodb Prometej in Zaveza se franšiza Osmi potnik vrača k svoji učinkoviti formuli: linearna zgodba in preprosta premisa. Peščica paničnih ljudi na begu pred bogomolkastimi nakazami, ki v njih vidijo inkubatorje na dveh nogah.

Tanja Mastnak: Sibirija

Beremo Tanja Mastnak: Sibirija

28.8.2024

V romanu Sibirija Tanje Mastnak, doktorice umetnostne zgodovine, historične antropologije vizualnega, kustosinje, predavateljice in likovne kritičarke, ki na Gimnaziji Bežigrad poučuje likovno umetnost, spremljamo malce nenavadno odpravo.

Mladen Dolar: Kamen in glas

Beremo Mladen Dolar: Kamen in glas

27.8.2024

Mladen Dolar je profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Ukvarja se predvsem z nemško klasično filozofijo, sodobno francosko mislijo, teorijo umetnosti in psihoanalizo.

Wim Wenders: Anselm

Filmska recenzija Wim Wenders: Anselm

25.8.2024

Anselm je dokumentarni portret nemškega kiparja in vizualnega umetnika Anselma Kieferja, ki ga je posnel Wim Wenders. Eden najbolj priznanih nemških režiserjev je kiparjev sodobnik, rojena sta le nekaj mesecev narazen, tik po koncu druge svetovne vojne.

Vittoria Colonna: Soneti

Beremo Vittoria Colonna: Soneti

24.8.2024

Razkošna dvojezična izdaja sonetov velike italijanske renesančne pesnice Vittorie Colonna je izšla zgolj dve leti po izidu integralnega prevoda Petrarcovega Canzoniera.

Zveza (The Union): hollywoodski blockbuster, ki so ga snemali v Piranu

Filmska recenzija Zveza (The Union): hollywoodski blockbuster, ki so ga snemali v Piranu

22.8.2024

Na pretočno platformo je prišel vohunski akcioner, ki so ga pred dvema letoma z Markom Wahlbergom in Halle Berry snemali (tudi) v Sloveniji. Kakšen je torej Piran s hollywoodskim filtrom?

Stran 1 od 77
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov