Foto:
Foto:

Pred Pevčevim filmom je bil na ogled še kratki film Jana Cvitkoviča Srce je kos mesa, ljubitelje filma pa sta na slovestnosti ob odprtju nagovorili ljubljanska županja Danica Simšič in programska direktorica Liffa Jelka Stergel.

Tudi letos več kot sto filmov
Na festivalu bo v desetih programskih sklopih tudi letos prikazanih več kot sto filmov. Sekcije, v katerih bodo predstavljali filme na letošnjem Liffu, so Predpremiere, Obzorja, Perspektive, Posvečeno, Retrospektiva, Tri japonske zgodbe, Kratki filmi, Jug jugovzhodno, Proti vetru in Ekstravaganca.

Novost letošnjega Liffa sta nova sekcija Ekstravaganca, v kateri bodo prikazani filmi avtorjev, ki se v svojih delih poigravajo z obrazci filmskega žanra, in sklop filmov Tri japonske zgodbe.

Med pogostimi temami izbranih filmov so letos terorizem, begunstvo, migracije, zgodovinski genocid, kulturne razlike in usode posameznikov v novonastalih državah.

Vodomec in zlati kolut za najboljše
Filmi na festivalu se bodo potegovali za nagradi vodomec in zlati kolut. Slednji je nagrada občinstva filmu iz sklopa Obzorja, vodomca pa bo dobil najboljši film Perspektiv. Vodomca bo podelila mednarodna žirija v sestavi ameriški kritik in esejist Ron Holloway, direktor mednarodnega filmskega festivala v Muenchnu Andreas Ströhl ter hrvaška filmska in gledališka igralka Lucija Šerbedžija.

Uradna tekmovalna sekcija filmov novih režiserjev
Za nagrade se bodo poleg že omenjenega filma Metoda Pevca Pod njenim oknom potegovali še francosko-nemška koprodukcija Življenje me ubija Jean-Pierrea Sinapija, islandsko-nemško-britansko-danski film Albin Noi v režiji Dagurja Karija, madžarski Mesečniki Benceja Miklauzicsa, poljski Edi Piotra Trzasklaskega, britanski film Šestnajst let popivanja režiserja Richarda Jobsona, argentinski film Tuje v režiji Santiaga Loze, češki Dolgčas v Brnu Vladimirja Moraveka, novozelandsko-nemška koprodukcija Legenda o jezdecu kitov režiserja Nikija Cara, argentinsko-španske Majhne zgodbe Carlosa Sorina, afganistansko-japonsko-irski film Osama režiserja Siddiqa Barmaka, nemška Morilska identiteta v režiji Soerena Voigta, francosko-italijansko-švicarsko-tadžikistanska koprodukcija Angel na desni Jamšeda Usmonova, francosko-belgijski film Odkar Otarja ni več v režiji Julie Bertucelli, nemški Schultze blues režiserja Michaela Schorra in nemški Tuji prijatelj Elmarja Fischerja, ruski film Vrnitev Abdreja Zvjaginceva in film Pjera Žalice Gori! v koprodukciji BiH, Avstrije, Turčije in Francije.

Pester spremljevalni program
Organizatorji so pripravili tudi bogat spremljevalni program, ki ga bodo popestrili tudi številni ugledni gosti, na primer režiser in scenarist Ed Lachman. Sicer spremljevalni program sestavlja več okroglih miz, predavanj, razvilo pa se je tudi sodelovanje s prodajno razstavo knjig Frankfurt po Frankfurtu.

Pa še vaše mnenje
Če boste sledili dogajanju na Liffu oziroma si ogledali vsaj katero izmed mnogih projekcij, ste vabljeni, da svoje mnenje izrazite tudi poleg drugih podobno ali pa drugače mislečih na forumu RTV Slovenija.