Foto:
Foto:
Metod Pevec: Pod njenim oknom

Novosti letošnjega filmskega festivala, na katerem si bodo obiskovalci lahko ogledali več kot sto filmov, sta nova sekcija Ekstravaganca in sklop filmov Tri japonske zgodbe.



Nagradi 14. festivala Liffe - vodomec in zlati kolut
Na festivalu bodo podelili nagradi vodomec in zlati kolut. Zlati kolut je nagrada občinstva, ki jo bo dobil film iz programskega sklopa Obzorja, v katerem bodo predstavljene nove stvaritve že uveljavljanih režiserjev.
Vodomec pa je nagrada za najboljši film programskega sklopa Perspektive, ki je uradna tekmovalna sekcija filmov novih režiserjev. Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo ameriški kritik in esejist Ron Holloway, slovenski filmski in gledališki režiser Janez Lapajne in hrvaška filmska in gledališka igralka Lucija Šerbedžija.

Odprtje in spremljevalni program
Filmski festival bo 7. 11. odprl domači film Pod njenim oknom režiserja Metoda Pevca. Organizatorji pa so pripravili tudi obsežen spremljevalni program, ki ga sestavlja več predavanj in okroglih miz. Udeležili se jih bodo priznani gosti kot na primer Ron Holloway, ki je letos tudi v žiriji festivala, režiser in scenarist Ed Lachman in vodja Oddelka za koprodukcije pri evropskem produkcijskem skladu Eurimage.

Del spremljevalnega programa bo tudi razstava Rudi Vaupotič: Podobe igralcev, ki bo na ogled ponudila 16 portretov igralcev, s katerimi je letošnji Badjurov nagrajenec Vaupotič sodeloval.

Sklepna predstava - Profesionalec
14. festival se bo sklenil 21. 11. s projekcijo filma priznanega srbskega režiserja Dušana Kovačevića Profesionalec in podelitvijo nagrad.