Foto:
Foto:

V Vidmu rojeno fotografinjo so še do pred nekaj desetletij odklanjali tako umetnostni kot politični zgodovinarji, pojasnjuje kustos razstave Riccardo Toffoletti. Za umetnico so značilne fotografije bambusovega trsja pa tudi prekrižanega srpa in kladiva, zavzemala pa se je tudi za politične in osebne svoboščine, bila je tudi glasnica gibanja za žensko svobodo.

Razstavljenih je več kot 50 fotografij z bogatim dokumentarnim gradivom. V galeriji pa za 3. december napovedujejo tudi okroglo mizo o življenju in delu Modottijeve.

Umetnica, tudi nadarjena filmska igralka, je umrla leta 1942 za posledicami srčne kapi. Tedaj ji je pesnik Pablo Neruda posvetil pesem, ljubitelji umetnosti, zavezani popularnejšemu filmskemu žanru, pa so lahko v filmu Frida zasledili znameniti ples slikarke Fride Kahlo in fotografinje.

Avtor razstave Riccardo Toffoletti v spremnem gradivu k razstavi pojasnjuje, da glavnino dela Modottijeve hranijo v ZDA. Razstava Tine Modotti v Pilonovi galeriji je krstni nastop avtorice v Sloveniji. Po Toffolettijevem mnenju se lahko obiskovalci tako ozrejo po nekaterih poglavitnih značilnostih njenega dela in življenja, ki sta se vedno tesno prepletala.