Foto:
Foto:

Konzelmann je priznan strokovnjak za razmere na Bližnjem vzhodu, nekaj časa pa je delal tudi kot arabski dopisnik nemške državne televizije.

Gerhard Konzelmann
Konzelmann, ki se je rodil leta 1932, je študiral v Tübingenu in Besanconu. O tematiki Bližnjega vzhoda je objavil že celo vrsto del, med katerimi je najbolj znano Komu pripada Meka? Velja za velikega poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu.

Po odgovore v preteklost
Knjigo, ki nosi podnaslov Korenine tragedije na Bližnjem vzhodu, je prevedla Nataša Peternel. V delu se je avtor teme lotil z zornega kota religij. Že naslov knjige je citat iz Geneze (12,7), Konzelmann pa tako vzroke za konflikt išče v svetih knjigah religij, ki se na tem področju prekrivata, v Koranu in Stari zavezi Svetega pisma. Knjiga naj bi bila predvsem osnova za razumevanje problemov, ki naj bi bralca spodbudila k lastni presoji in mu dala toliko znanja, da bi se lahko v razmere na bližnjem Vzhodu poglobil tudi sam.

Zemljiška knjiga Bližnjega vzhoda
V lahko berljivem slogu avtor zastavlja mnoge zanimive teze in predpostavke ter bralca obenem poučuje. Zanimivo je na primer mnenje, da je za verne Jude Stara zaveza "zemljiška knjiga Bližnjega vzhoda," medtem ko muslimani v Koranu berejo, da je bil Jeruzalem preroku Mohamedu posebno svet. Celotne problematike pa se loti kot problematike svetih tekstov in te tudi dokaj podrobno analizira. Konzelmann skuša problematiko razumeti z analizo in komparacijo različnih trditev iz svetih knjig.

Mir kot vrednota sama po sebi
Na predstavitvi knjige je bil tudi svetovalec predsednika države Iztok Simoniti, ki je knjigo opisal kot zanimivo delo o neprekinjeni tragediji na Bližnjem vzhodu. Simoniti je več let služboval na tem področju in je z razmerami dobro seznanjen. Po njegovi interpretaciji temeljnih tez dela, se ob branju slej kot prej zastavi vprašanje ali je mir vrednota sama po sebi. Podal je tudi svoje mnenje, da je že mnogo prepozno za vprašanja krivde.