Foto:
Foto:
Kamilya Jubran
Julie Noiche

Osrednji poudarki festivala so beg pred sponami realnega, iskanje brezmejne kreativnosti, užitka, anarhistične energije in virov preživetja; vera v nemogoče in soočanje z realnim, krutim svetom liberalnega kapitalizma.

Mesto žensk bo ponudilo več kot šest priložnosti za vero v nemogoče. Umetnice skušajo z otroško domišljijo iskati svobodo in utopično energijo, vstopiti v svet lutk in iger ter pravljic.

Za uvod koncert in razstava
Festival se je začel z uvodnim koncertom in razstavo. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je bil 9. 10. uprizorjen glasbeno-vizualni performans Mahattaat (Postaje) palestinske avtorice Kamilye Jubran (Francija), nato pa so na Metelkovi odprli razstavo Nonsens avtorice Milijane Babić (Hrvaška, Južnoafriška republika).

Oder, platno, galerije
V nadaljevanju festivala se bo zvrstilo več odrskih, filmskih in razstavnih dogodkov. Med drugim bodo v KUD-u Franceta Prešerna 10. oktobra odprli razstavo stripov Dame Darcy (ZDA), ob tem pa pripravili še koncert in projekcijo kratkih igranih in animiranih filmov. V nedeljo, 12. oktobra, bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na ogled plesna predstava XX with Alice, Julie Nioche (Francija), naslednji dan ob 19.30 v isti dvorani pa bo na programu glasbeno-plesna improvizacija dua Fe-mail (Norveška) in Maje Delak (Slovenija).

Ženska in pravljična branja
Prav tako v ponedeljek bodo lahko obiskovalci v okviru spremljevalnega festivalskega dogajanja v galeriji Škuc prisluhnili ženskim branjem slovenskih pisateljic in pesnic. Brale bodo Polona Glavan, Barbara Korun, Taja Kramberger, Manka Kremenšek-Križman, Neža Maurer, Vida Mokrin-Pauer, Maja Novak, Vera Pejovič, Sonja Porle, Lili Potpara, Jana Putrle, Veronika Simoniti, Urška Sterle, Lucija Stupica, Nataša Sukič, Irena Svetek, Suzana Tratnik, Nataša Velikonja, Maja Vidmar in Eva Vrtačič.

V četrtek ob 22.00 bodo na Metelkovi pripravili še glasbeno-bralni večer pravljic Pravljično Rešetanje (Slovenija). Brali bodo Boštjan Vrhovšek, Robert Vrtovšek, Štefan Kušar, Maruša Bertoncelj, Rok Kosec, Srečko Meh, Miha Žorž, Karin Komljanec, Helena Božič, Ana Ličina, Nina Peče, Rok Kušlan, Arnold Marko, Boris Vlajič, Boštjan Napotnik.

Za konec še burleska in koncert
Festival bosta v petek na Metelkovi sklenila slovenska burleska Špohtl girls (ob 22.30) in improvizirani koncert ob 23.00 na Metelkovi; nastopili bosta Jelena Milojević
(Srbija) in Hazemina Minka Đonlić (BiH) z gosti.