Foto:
Foto:
Joachim Friedrich: 4 1/2 prijatelji

Dve o kapitanu Gatniku
V zbirki Kapitan Gatnik sta izšli dve knjigi priljubljenega pisatelja Dava Pilkeyja Prigode kapitana Gatnika ter Kapitan Gatnik in napad govorečih stranišč.

Knjigi govorita o dveh navihanih fantičih, Gregu Bradaču in Klemnu Kočarju, ki vedno kaj ušpičita. Med drugim svoje učitelje in sošolce prilepita na stole in z veseljem poskrbita, da straniščne školjke oživijo. Obe knjigi je prevedel in priredil Boštjan Gorenc, uredil pa Andrej Ilc.

Ena o Stollyju
V devetih nebesih
Anne Fine je knjiga o živahnem fantku Stollyju, ki je padel skozi okno drugega nadstropja. Njegov kratki, a burni življenjepis spremljamo skozi pripoved njegovega najboljšega prijatelja, ki čaka ob postelji, da se Stolly zbudi iz globoke nezavesti. Knjiga je izšla v zbirki Sinji galeb, za prevod pa je poskrbela Urša Vogrinc.

Še ena o Georgie
Zbirka Knjigožer pa je bogatejša za skrivni dnevnik najstnice Georgie Nicolson z naslovom Tangice, poljubi in še kaj pisateljice Louise Rennison. Knjigo, ki jo je prevedel Vasja Cerar, odlikuje nenavadno živahna domišljija, s katero junakinja vsako težavo napihne do neslutenih dimenzij. Dnevnik bo izšel v več nadaljevanjih.

Pa še dve o Kristjanu
V zbirki 4 1/2 prijatelji sta izšli knjiga z istim naslovom ter Skrivnost učiteljice biologije. Obe je napisal Joachim Friedrich, prevedla pa Sanda Šukarov in Andrej Hiti Ožinger. Gre za detektivski zgodbi, v katerih mladi Kristjan išče pot do zaklada in se sprašuje, zakaj je učiteljica naenkrat zamenjala identiteto.