Foto:
Foto:
Claudio Abbado
Ken Loach

Poleg njiju so letošnji nagrajenci še italijanski kipar Mario Merz, britanska slikarka Bridget Riley in nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. Umetniki so bili nagrajeni tudi za mednarodni vpliv v umetnosti in obogatitev svetovne skupnosti. Nagrado preamium imperiale podeljujejo od leta 1989 in je postala eno najvišjih in najpomembnejših mednarodnih priznanj za posebne dosežke na področju kulture.

Claudio Abbado
Priznani italijanski dirigent Claudio Abbado se je rodil leta 1933 v Milanu, kjer je imel v znameniti Scali tudi svoj debut. Med leti 1968 in 1986 je bil tudi glasbeni direktor Scale. Leta 1966 je prvič dirigiral berlinskemu simfoničnemu orkestru, ki ga je 1989 izbral za stalnega dirigenta in umetniškega direktorja. Na tem mestu je ostal do konca sezone 2001/2002, ko se je zaradi zdravstvenih težav umaknil. Veliko svojega časa je dirigent posvetil tudi promociji mladih umetnikov, je ustanovitelj Mladinskega orkestra evropskih skupnosti, utemeljitelj in glasbeni direktor Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja. Abbado je dobitnik številnih mednarodnih nagrad, med posnetki, za katere je dobil največ nagrad, pa so tudi celotni opusi simfoničnih del Beethovna, Mahlerja, Mendelssohna, Ravela in drugih.

Ken Loach
Britanski filmski režiser Ken Loach, rojen leta 1936 v Nuneatonu, je najbolj znan po filmskih prikazih vsakodnevnega političnega dogajanja. Leta 1961 je postal urednik televizijske hiše BBC, kjer je v sodelovanju s producentom Tonyjem Garnettom naredil več dokumentarnih dram. Ena teh je bila tudi Cathy Come Home (1965), ki se ukvarja s problemom brezdomstva in socialno situacijo v Veliki Britaniji. Po začetnem uspehu je v svoji karieri utrpel tudi nekaj udarcev, povezanih predvsem s slabo distribucijo njegovih filmov in zavrnitvijo predvajanja nekaterih njegovih televizijskih del, med katerimi je najbolj znan dokumentarec, ki ga je režiser leta 1984 posnel o stavki rudarjev. V devetdesetih letih je njegova kariera ponovno doživela vzpon, ko je avtor posnel več filmov (Hidden Agenda, Riff Raff, Ladybird Ladybird), ki so navdušili kritike.

Merz, Riley in Koolhaas
Kipar Mario Merz se je rodil leta 1925 v Milanu in velja za enega najvidnejših sodobnih italijanskih umetnikov. Je predstavnik smeri arte povera in v svojih delih raziskuje izpovedne možnosti kiparstva. Eden njegovih največkrat uporabljenih motivov je iglu, v umetnikovi ikonografiji pa najdemo še arhetipne živali, motor in mizo.

Britanska slikarka Rileyjeva, rojena leta 1931, je ena najboljših umetnic op-arta, njena dela pa največkrat uvrščajo pod širši naslov abstraktnega slikarstva. Op-art je matematično usmerjena oblika abstraktnega slikarstva, ki s ponavljanjem enostavnih oblik in barv ustvarja najrazličnejše vzorce in druge vizualne učinke.

Nizozemec Rem Koolhaas (1944) pa je znan po svojih pionirskih delih v arhitekturi. V svojih delih pogosto krši pravila funkcije in strukture in s svojim delom izumlja novo arhitekturo, so zapisali v obrazložitvi. Ta avantgradni umetnik sedaj projektira glavni sedež kitajske državne televizije v Pekingu, ki naj bi bil končan predvidoma leta 2008.

Nobelova nagrada na področju umetnosti
Praemium imperiale, ki velja za Nobelovo nagrado na področju umetnosti, je včeraj v Tokiu nagrajencem podelil japonski princ Hitači. Nagrada je vredna 117.000 evrov, financira pa jo Japonska umetniška zveza. Ken Loach je že napovedal, da bo denar nagrade razdelil med odpuščene delavce nekdanje železniške družbe Japan National Railways in Mednarodno sodišče za vojne zločine.