Foto:
Foto:

Predstava, ki združuje glasbo treh umetnikov, bo konec oktobra tudi odprla novo sezono v SNG-ju Opera in balet Ljubljana.

Trije baleti na sodobno glasbo
Privlačnost nasprotij združuje dela Purgatorij Hirošija Nakamure, Kiklos Sungdžija Honga in Podobe Haline Ovčarenko. Glasbena dela za baletni večer so bila izbrana na podlagi razpisa, na katerega je svoja dela prijavilo 30 avtorjev. Avtorji del, ki so bila izbrana za glasbeno podlago baletnemu večeru, bodo prejeli priznanje, najboljši med njimi pa bo dobil kristalno paleolitsko piščalko, ki jo podeljuje slovenska sekcija Mednarodnega združenja za sodobno glasbo pri Društvu slovenskih skladateljev.

Sodobna glasba in klasična baletna tehnika
Purgatorij in Kiklos je koreografiral Staša Zurovac iz Zagreba. Ti dvajsetminutni deli povezuje predvsem koreografski slog, saj gre tematsko za dve povsem različni celoti. Za koreografijo Podob pa je poskrbel Nils Criste iz Nizozemske. Delo je zamišljeno kot zgodba, sodobna glasba in klasična baletna tehnika pa se tako v tej kot tudi v drugih dveh predstavah večera prepletata in nadgrajujeta.