Foto:
Foto:

Stare, tradicionalne sicilijanske marionete na žicah so obiskovalce popeljale v svet vitezov, spremljali pa so lahko čudovito popotovanje viteza Astolfa na Luno.

Vitezi namreč tradicionalno nastopajo v predstavah sicilijanskih lutk. Umetnost sicilijanskih lutk ima dva glavna elementa: prvi je ustna pripoved, ki so jo pripovedovalci, novi ljudski pesniki, uprizarjali na trgih, drugi element pa je gibanje - ples s sabljami, starodavni prikaz boja z ritmičnimi in ponavljajočimi se gibi.

Od leta 1933
Prvo tovrstno gledališče na Siciliji je leta 1933 ustanovil Giacomo Cuticchio. Tradicionalna predstava pa je bila zgolj majhen delec sicer zelo obširnega pripovednega in scenskega korpusa, ki je večer za večerom lahko trajal tudi več let. Več posameznih prizorov se je lahko dogajalo več dni ali celo tednov, pripovedna os je bila obogatena z raznimi dogodki, ki so se nizali v več zapletih in razpletih.

Lutke - duhovna dediščina človeštva
Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 18. maja 2001 sicilijanske lutke imenovala za duhovno dediščino človeštva.