Foto:
Foto:
Na planincah
Pozabljeni zaklad

Saša Jovanovič, direktor in soselektor festivala, je za Radio Slovenija posebej poudaril pomen profesionalizacije festivala, ki tako različnim ciljnim publikam omogoča ustrezno spremljanje festivala.



Sekcija celovečerci
Za nagrado vesna se bo potegovalo sedem igranih celovečercev - Kajmak in marmelada (Branko Djurić), Na planincah (Miha Hočevar), Rezervni deli (Damjan Kozole), Slepa pega (Hanna A. W. Slak), Pod njenim oknom (Metod Pevec), Pozabljeni zaklad (Tugo Štiglic) in Kleščar (Matjaž Latin).

V sekcijo celovečercev na 6. FSF-ju sodita še dva celovečerna dokumentarna filma Peterka - leto odločitve (Vlado Škafar) in Prstan (Angus Reid).

Ostali filmi v tekmovalnih sekcijah
V tekmovalni del se bo uvrstilo še pet kratkih dokumentarnih, sedem kratkih animiranih, pet kratkih igranih in enajst študentskih filmov iz letošnje produkcije Akademije za gledališče, radio, film in televivizijo.

Vesne bo podelila strokovna žirija
Vesne - nagrade v posameznih kategorijah - bo podelila strokovna žirija v sestavi režiserja Janeza Lapajneta, pisatelja Miljenka Jergoviča, direktorice Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Jelke Stergel, publicistke Ženje Leiler in igralca Braneta Šturbeja.

Na FSF-ju tudi televizijska dela
Na festivalu bo sodelovala tudi Televizija Slovenija. Sedemnajst televizijskih del se bo potegovala za nagrade Jožeta Babiča, predstavili pa bodo tudi film Pesnikov portret z dvojnikom in dva dela nove nadaljevanke Novi svet v režiji Maje Weiss.

Podelili bodo še veliko nagrad
Poleg vesen in Babičevih nagrad bodo na 6. FSF-ju podelili še študentsko Babičevo nagrado, nagrado občinstva za najboljši film, nagrado Društva slovenskih filmskih kritikov, nagrade revije Stop za najboljše igralke in igralce ter nagradi Kodaka in Synhro filma.

Nagrada Metoda Badjure Rudiju Vaupotiču
Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo pa je Društvo slovenskih filmskih kritikov letos namenilo julija umrlemu filmskemu snemalcu Rudiju Vaupotiču. Denarno nagrado, ki bi jo sicer prejel nagrajenec, bosta Filmski sklad RS-a in DSFU namenila za izdajo DVD-ja s predstavitvijo Rudija Vaupotiča in pripadajočo zloženko.

Bogat tudi spremljevalni program
V času FSF-ja bo potekal tudi pester spremljevalni program z okroglimi mizami in delavnicami, in retrospektivo tridesetih zmagovalnih filmov vseh dosedanjih festivalov. Prikaz starih lavreatov bo dosegel vrhunec s predstavitvijo nove kopije filma Cvetje v jeseni.

V spremljevalni program FSF-ja pa se bo z videoprojekcijami Euroscreen21 in projekcijami kratkih digitalnih videov vključila tudi Galerija sodobne umetnosti Celje.

Ponovno v Celju
Letos mineva trideset let odkar je Celje prvič gostilo festival slovenskega filma, takrat še pod imenom Teden domačega filma. Ta je v Celju potekal od 1973 do 1989, nato pa so leta 1990 pripravili tudi Dneve slovenskega filma.