Foto:
Foto:

Kustos razstave Igor Španjol je za razstavo izbral enajstih sodobnih umetnic, umetnikov in umetniških skupin, katerih delo je v devetdesetih postalo prepoznavno in odmevno tudi zunaj slovenski meja.

Prestižen izbor umetnikov
Izbrani umetniki, torej že vpeti v mednarodni sistem umetnosti, so Jože Barši, Vuk Ćosić, Vadim Fiškin, Irwin, Marko Peljhan, Tadej Pogačar & P. A. R. A. S. I. T. E. Museum of Contemporary Art, Marjetica Potrč, Franc Purg, Tobias Putrih, Nika Špan in Apolonija Šušteršič.

Gre za prestižen izbor avtorjev in del različnih generacijskih, konceptualnih in medijskih izhodišč, katerih stična točka je vloga uspešnih ambasadorjev slovenske umetnosti in kulture v svetu, so zapisali organizatorji razstave.

Logotipi in blagovne znamke
Naslov razstave izhaja iz oglaševalskega diskurza, zrcali pa se skozi politično, družbeno ali osebno naravnanost. V teh okoliščinah, ko nekateri v prihodnje celo državi pripisujejo zgolj funkcijo logotipa in blagovne znamke, se tudi prevladujoče smernice v umetnosti in kulturi na vizualni ravni lahko prepletajo in ujemajo z nekaterimi temeljnimi idejnimi predpostavkami funkcioniranja oblasti, so še zapisali.

Razstava, ki bo na ogled do 22. 11., sodi v sklop tedna slovenske kulture v Italiji. Moderna galerija pa jo je pripravila v sodelovanju z Mestom Genova in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Rimu s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Ministrstva za dediščino in kulturne dejavnosti Republike Italije.