Foto:
Foto:

Delo je režiral Nicos Hourmouziades, izvedli so ga v grščini, na voljo pa je bil tudi simultan slovenski prevod. Gledališčniki bodo z istim delom, a drugim naslovom - Ženske na oblasti - v četrtek ob 20.00 nastopili tudi na odru Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici. Za predstavo bodo pripravili slovenske podnapise.

Gre za staro antično komedijo, v kateri se atenske ženske, utrujene od vojne, revščine in politike, odločijo, da bodo vzele oblast moškim in uvedle alternativni režim. Preoblečejo se v moške in prepričajo skupščino, da jim preda vlado. Ženske zberejo vse bogastvo meščanov v centralni zakladnici in ga začnejo porazdeljevati na vsakdanjih gostijah, ki so odprte za vse. Mesto se spremeni v eno samo ogromno restavracijo, vsakdanje življenje pa v večni praznik.

Solunsko gledališče Piramatiki Skini tis Technis - Theatro Amalia bo izvedlo pravi pravcati barvit spektakel, ki kombinira humor z lirizmom; predstavo, polno glasbe in plesa, izbruh utopične evforije. Pred očmi občinstva se bo odvijal neverjeten praznik, zvest starodavnemu dionizičnemu duhu, pri katerem združeni sodelujejo vsi meščani.

V tej prvi deklaraciji absolutnega kolektivizma v človekovi zgodovini ima univerzalno stremljenje k svobodi in enakim pravicam intenziteto šepeta, resnobo igre in fluidnost sanj. Predstava poskuša posredovati prav to atmosfero. (PDG Nova Gorica)