Kultura - Zgodbe

SNG Drama LjubljanaZgodovinski začetki SNG-ja Drama Ljubljana segajo v leto 1867, ko je mesto dobilo Dramatično društvo, ki je istega leta poskrbelo za uprizoritev prve predstave v slovenskem jeziku. Leta 1892 je zaživelo kot Deželno gledališče v Ljubljani, konec prve svetovne vojne pa so lahko ljubitelji gledališča predstave gledali v Narodnem gledališču, ki je po drugi svetovni vojni postalo Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, gledališče pa današnje ime nosi od leta 1992.

Od prve svetovne vojne ima gledališče status slovenskega narodnega gledališča, danes pa je eno od treh gledališč (poleg SNG-ja v Mariboru in SNG-ja Novi Gorici), ki jih financira država. Na velikem odru in v Mali drami se predstavlja 45 stalnih članov gledališča, v gledaliških produkcijah pa redno nastopa še ducat upokojenih članov igralskega ansambla, več deset sodelavcev in tudi študentov AGRFT-ja. V osrednjem slovenskem gledališču vsako leto pod streho spravijo od deset do štirinajst novih produkcij, pohvalijo pa se lahko tudi z repertoarjem, ki vselej obsega dvajset do trideset različnih predstav.

SNG Drama LjubljanaLetno gledališče ponuja okoli štiristo predstav, ki si jih ogleda med 80.000 in 100.000 obiskovalcev, pri sestavljanju programa pa so pozorni tudi na to, da nanj redno uvrščajo dela slovenskih avtorjev. Tako smo med novejšimi premierami lahko videli na primer predstave Alamut (po romanu Vladimirja Bartola), Katarina, pav in jezuit (po romanu Draga Jančarja) ter Fužinski bluz (po romanu Andreja E. Skubica). Na sporedu je vselej tudi kakšno klasično delo svetovne dramske umetnosti, kot sodobno gledališče pa SNG Drama Ljubljana prostor na odru ponuja tudi delom sodobnih svetovnih dramatikov (Kureishi, Burke, Reza ...).

Ob vsaki predstavi, ki jo premierno postavijo na odru SNG-ja Drama Ljubljana, pa izdajo tudi gledališki list, v katerem lahko najdete dramsko besedilo, popestrijo pa ga fotografije z uprizoritve in spremne besede v obliki kritičnih esejev domačih in tujih avtorjev.

Pod okriljem te zgodbe boste lahko spremljali novice o premierah, gostovanjih in drugih novostih iz SNG-ja Drama Ljubljana.

Iracionalni množični morilec in starogrška tragedija za 20. stoletje Na odru ljubljanske Drame je prišla Koltesova predstava, katere bistvo ni razumeti, zakaj naj bi nas sprevrženi morilec fasciniral, ampak kako nas fascinira.
Sodobna pravljica Barčica za punčke Za deseto premiero te sezone so v ljubljanski Drami izbrali Barčice za punčke, dramo srbske avtorice Milene Marković.
Srečanje "teatermaherjev" Moliera in Bulgakova Eden največjih književnikov 20. stoletja Mihail A. Bulgakov je v velikem dramatiku Molièru prepoznal svoj lik. Rezultat tega je tudi drama Zarota svetohlincev, Moliere.
Francoski burkači v ljubljanski Drami 44 let je minilo od zadnjega gostovanja Comedie-Francaise na slovenskih tleh. Čas je že bil, da se sloviti gledališki ansambel vrne na ta konec.
2
Sedem smrtnih grehov v Sloveniji Na oder ljubljanske Drame je prišla Niha ura tiha, niz sedmih enodejank, mračnih slik sodobne (slovenske) družbe, katerih skupna točka je zlo.
4
Uspešnica, ki na odru vztraja že 40 let Predstava Vaje v slogu je fenomen v svetovnem merilu, saj gre za najdlje izvajano uprizoritev z nespremenjeno igralsko zasedbo na svetu.
SNG Drama: Povedati ali ne povedati Ljubljanska Drama je v novo sezono stopila s skrivnostmi dramatika, ki za časa življenja ni doživel objave svojih iger, danes pa je najbolj uprizarjan francoski avtor.
Ivo Ban začel mandat ravnatelja Drame Z današnjim dnem je mesto ravnatelja ljubljanske Drame zasedel Ivo Ban, ki je nasledil dozdajšnjega ravnatelja Janeza Pipana.
5
Dramsko stvarjenje pravega Slovenca Je Slovenec nekaj danega, dokončno določenega z zgodovino in s prostorom, ali ga lahko 'izdelamo'? Povprašajte v ljubljanski Drami.
Osvajalec v Ameriki, lahko pa tudi drugod Drama Osvajalec govori o španski konkvisti Amerike, njeno sporočilo pa je aktualno v vseh civilizacijskih dobah in političnih režimih.
Dvakrat Friel in obenem tudi dvakrat Čehov Repertoar SNG Drame Ljubljana dopolnjuje dvodelni program, ki predstavlja sodobnega irskega dramatika Briana Friela.
Shakespeare o obljubi vseh obljub Ljubljanski gledališki navdušenci so se lahko srečali s tremi starimi znanci - Shakespearjem, Gledališčem Gavello in Aleksandrom Popovskim.
Nasilni podnajemnik Vladimir v Drami V ljubljanski Drami grejo "na roko" letošnjim maturantom. Ponovno so na spored uvrstili Vladimirja, dramsko besedilo, ki ga morajo srednješolci poznati kot lastni žep.
Pinterjev portret disfunkcionalne družine Provokativna družinska drama Vrnitev domov je eno izmed del, ki so najbolj pripomogla k ustvarjanju javne podobe enfanta terribla Harolda Pinterja. Zakaj, lahko preverite v ljubljanski Drami.
Prerekanja v ljubljanski Drami Deset let po rojstvu ideje, da bi roman Prerekanja avtorja Juliana Barnesa prenesli na oder, se je to zgodilo v ljubljanski Drami.
Orfejev spust v pekel na zemlji V drami Orfej se spušča ne iščite romantičnega mita o slovitem pevcu z liro - Tennessee Williams je pravljico pregnetel v kruto resničnost.
1
S predsmrtno ekstazo v novo sezono Novo sezono ljubljanske Drame je odprla zadnja igra, pod katero se je podpisal eden najvidnejših sodobnih slovenskih literatov Dane Zajc.
Kaj je Ivan Cankar napisal najprej Slogovno mladi Cankar še ni bil izpiljen, obravnaval pa je že teme, ki so zaznamovale vrhunce njegove dramatike.
1
Zgode in nezgode v ruskem predmestju Kakšno je življenje malega človeka v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze in spremembi sistema? Odgovore išče igra Ahasver.
Fatalna komedija o Starcu in Smrti Fatalna komedija je igra o Starcu, ki želi na vsak način pretentati Smrt, s komedijskimi, tragikomičnimi in grotesknimi elementi.
Kazalo