Zakladi zasebnih arhivov
Zakladi zasebnih arhivov: domačija, ki je v resnici pričala o Aškerčevem rojstvu
Iz arhiva Andreja Mraka, 18. februar 2018 ob 17:50 Hiše, v kateri se je na Globokem, kraju blizu Rimskih Toplic, rodil Anton Aškerc, se je ohranilo malo.
1
Kako so leta 1948 proslavili 70-letnico Otona Župančiča
9
22. januar 2018 ob 08:16 Letos med pomembnimi dogodki praznujemo tudi 140-letnico rojstva znanega slovenskega pesnika, pisatelja, dramatika in prevajalca Otona Župančiča.
O tem, kako so se med drugo svetovno vojno Nemci maščevali pripadnikom OF-a
18
10. december 2017 ob 08:00 V rubriki Zakladi zasebnih arhivov predstavljamo razglas, s katerim je leta 1942 nemški okupator prebivalce Gorenjske obveščal o partizanskem napadu na Zgornjem Brniku pri Cerkljah, predvsem pa o ...
Eskadrilja: Zgodbe iz vojne v zraku
2
3. december 2017 ob 18:13 Zgodovina filma si bo scenarista Georgea Brucea zapomnila predvsem po številnih zgodovinskih, ljubezenskih in detektivskih zgodbah, kot so Lepotica in zver , Mož z železno masko in Peti mušketir.
Zakladi zasebnih arhivov: razglednica generala Maistra
13
23. november 2017 ob 19:47 Ob dnevu Rudolfa Maistra smo iz naših arhivov izbrskali razglednico, ki jo je borec za severno mejo dve leti pred svojo smrtjo poslal družini Domicelj z Rakeka, s katerimi se je spoprijateljil na ...
Kako se je Kranjska izkazala pri zbiranju pomoči za prizadete v vojni
13. november 2017 ob 17:43 Ko so leta 1914 odjeknili prvi streli velike vojne, je imela mednarodna organizacija Rdeči križ za seboj že 50 let delovanja.
"Prej brali smo, zdaj čita se"
7
29. oktober 2017 ob 13:30 Po letu 1848 smo Slovenci v marsičem napredovali in uvedli mnogo novih stvari, za katere pa nismo imeli lastnega izraza.
Iz zasebnih arhivov: Delavska knjižica z začetka 20. stoletja Tokrat v rubriki Zakladi zasebnih arhivov predstavljamo delavsko knjižico, ki nam pove, kod vse je delo vodilo Antona Vertlja.
2
Kako so nacisti napovedovali, da jim bo "čarobno nemško orožje" prineslo zagotovljeno zmago? "Meteor, leteča ognjena krogla, začarana bomba, raketa z meteorskim repom, letalo brez pilota, nekaj izredno špecijalnega," je pisalo na letaku, ki ga je med drugo svetovno vojno nemški okupator ...
110
Iz zasebnih arhivov: Pesmi poletja 1967 V rubriki Zakladi zasebnih arhivov tokrat predstavljamo gramofonsko ploščo poletnih uspešnic, ki so jih v nekdanji skupni državi Jugoslaviji poslušali leta 1967.
6
Slovenec žrtev ene najskrivnostnejših ameriških afer? V rubriki Iz zakladnice zasebnih arhivov tokrat predstavljamo knjigo, ki poskuša osvetliti še danes nerazrešeno ameriško afero, v središču katere se je znašel Slovenec Ivan Poderžaj.
6
Poučna zgodba, ki so jo vojaki prebirali v frontnih jarkih Ko so premraženi, lačni in utrujeni vojaki pred stoletjem v frontnih jarkih čakali na naslednje obstreljevanje, so strahoten dolgčas premagovali tudi s prebiranjem preprostih knjižic, ki so krožile ...
2
Naša bodočnost – kaj so na začetku 20. stoletja prebirali mladi "Danes potrebuje država toliko denarja, da se skoro ganiti ne moreš, da ne bi plačal davka. Zjutraj vstaneš, piješ kavo in vržeš vanjo košček sladkorja - dvakrat si plačal davek; nažgeš smodko - ...
7
"Na noge, bratje! Bobni ropotajo ..." Pesem feldmaršalu Radetzkemu. V arhivih smo tokrat našli letak, ki ga spremlja nadvse zanimiva zgodba o tem, kako je znameniti Josef Wenzel Radetzky naročil, da se pesem, ki opeva njegove vojaške uspehe, prevede tudi v ...
19
Drobna škatlica s fantičem, ki nosi poln jerbas časopisov V zakladnici zasebnih arhivov smo tokrat našli drobno škatlico s premeteno oglaševalsko potezo.
10
Vojni časopis tudi o neustrašnih tovarišicah V rubriki zasebnih arhivov se tokrat vračamo v čas druge svetovne vojne, natančneje med strani angleškega vojnega časopisa The War Illustrated.
30
"Bogu otroci, domovini zvesti sinovi, nikomur hlapci" Konec junija leta 1938 je na Plečnikovem stadionu mrgolelo mladih telovadcev z različnih koncev Evrope.
16
Zakladi zasebnih arhivov: Kako so leta 1936 opisovali izum televizije V našem arhivu smo tokrat našli izdajo Kresnic , v kateri so mladini leta 1936 med drugim predstavili tedaj povsem svež izum televizije.
6
Demokratizem in ženstvo – daljnosežen zapis Alojzije Štebijeve "Nobena ideja se ne uresniči od danes do jutri in tudi nobena brez žrtvovanja," je pred stoletjem ob predstavitvi svojih naprednih feminističnih razmišljanj zapisala publicistka, političarka, ...
11
Zakladi zasebnih arhivov: priročnik za mlade zbiralce znamk V arhivu smo tokrat našli zanimiv žepni priročnik za zbiralce znamk. Nemška knjižica je izšla leta 1913, torej šest let pred ustanovitvijo prvega slovenskega filatelističnega kluba.
Izbor
Kazalo