Pročelje novega kulturnega doma društva Iliria iz Kopra. V prenovi so sodelovali tudi ženske in otroci. Foto: Heset Ahmeti
Pročelje novega kulturnega doma društva Iliria iz Kopra. V prenovi so sodelovali tudi ženske in otroci. Foto: Heset Ahmeti
Možje so delali v dveh izmenah, ob svojih vsakdanjih rednih službah. Foto: Heset Ahmeti
Koreograf folklorne skupine Mexhit Hoxhaj kaže novo podobo kamina. Plesalcev ne bo zeblo. Foto: Heset Ahmeti

Kulturno društva Albancev v slovenski Istri Iliria že od ustanovitve leta 1998 ni imelo primernih prostorov za svoje številne dejavnosti. Pred meseci jim je Mestna občina Koper ponudila možnost uporabe zapuščene hiše na obrobju mesta, ki jo je bilo treba temeljito prenoviti. Naloge so se člani društva – med njimi so tudi gradbeniki – lotili z velikim navdušenjem in elanom. V samo 20 dneh so hišo v celoti prenovili in takoj začeli izvajati dejavnosti v novih prostorih.

Prispevek o albanskem društvu Iliria smo objavili tudi v novi oddaji TVS NaGlas!, ki je bila prvič na sporedu v torek, ponovitev oddaje pa bo v četrtek ob 11.55. V oddaji spremljamo dejavnosti priseljenskih društev, skupnosti in posameznikov, ki izstopajo na svojih področjih. NaGlas! boste lahko gledali vsak drugi torek ob 14.20 na prvem programu TVS.

Medgeneracijsko sodelovanje
Kulturno društvo Iliria, ki ima več kot sto dejavnih članov, zaradi različnih dejavnostih izstopa med albanskimi društvi v Sloveniji. Imajo glasbeno–folklorno, plesno, recitatorsko in tudi športno sekcijo, pri kateri nogometni klub tekmuje v lokalni ligi. Za člane društva je zelo pomembno medgeneracijsko sodelovanje, saj imajo veliko skupnih dejavnosti otrok in mladostnikov ter njihovih staršev.

Takojšnji odziv občine
Za vse te dejavnosti so potrebovali več prostora, zato so se odločili ukrepati, nam je povedal predsednik društva Heset Ahmeti. »Sestali smo se s koprskim županom Borisom Popovičem, da bi poiskali možnost dodelitve novih prostorov. Na občini so se odzvali takoj in proučili možnosti, da bi nam ponudili ustrezni objekt.«

Pomagali so tudi ženske in otroci
Ponujena hiša je bila dolga leta zapuščena in člane je čakalo veliko dela, saj je bilo treba prenoviti njeno notranjost in prilagoditi razpored prostorov. Tudi zunanjost hiše je zahtevala veliko dela, zato so morali možje delati v dveh izmenah. Čeprav imajo vsi tudi redne službe, so takoj po tem hiteli pomagai pri prenovi kulturnega doma.

»Pomagali so tudi ženske, otroci, dekleta, fantje, vsi. Vredno pohvale,» je navdušen predsednik društva.

Mladi so ambasadorji albanske kulture
Danes hiša kaže prenovljeno podobo že od zunaj, saj je tudi vrt lepo urejen. V njem so tudi nov vodnjak, terasa in dodatni objekti. Prenovljena notranjost ponuja veliko možnosti za dejavnosti članov. Po besedah vodje plesne skupine Mexhita Hoxhaja mladi plesalci blestijo v vajah in nastopih: »Ti mladi so ambasadorji naše kulture v Evropi«. Tudi vodja glasbene folklorne sekcije, Fazli Hoti prizna, da imajo zdaj odlične možnosti za svoje dejavnosti.

Že vadijo poročne plese
Člani plesne sekcije društva navdušeno povedo, da se v novih prostorih počutijo odlično. V njih so že vadili svojo najnovejšo plesno točko, poročni ples. Do zdaj so imeli številne nastope ob različnih praznovanjih, v glavnem na Primorskem. Mladi plesalci so dejavni že nekaj let in so prepričani, da bodo plesali še dolgo.

NaGlas!
NaGlas!