Vodstvo Rdečega križa Slovenije (RKS) se je včeraj na letni skupščini na Debelem rtiču izognilo resnemu razkolu, ki je največji humanitarni organizaciji grozil nekaj zadnjih mesecev. Foto: EPA
Vodstvo Rdečega križa Slovenije (RKS) se je včeraj na letni skupščini na Debelem rtiču izognilo resnemu razkolu, ki je največji humanitarni organizaciji grozil nekaj zadnjih mesecev. Foto: EPA
Težave Rdečega križa Slovenije

Trenja med posameznimi območnimi organizacijami Rdečega križa (OZRK) in vodstvom so se začela zaradi napovedanih sprememb statuta, zadeve pa so dosegle vrelišče ob razkritju številnih nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešila predsednik RKS-ja Franc Košir in generalni sekretar RKS-ja Danijel Starman.

Že sredi aprila je kar pet sekretarjev OZRK-jev (OZRK Nova Gorica - Aleš Markočič, OZRK Maribor - Alojz Kovačič, OZRK Ljubljana - Anita Caruso, OZRK Sežana - Dora Sedmak, OZRK Postojna - Erika Dekleva) na glavni odbor RKS-ja naslovilo predlog za razrešitev predsednika in generalnega sekretarja RKS-ja. Očitajo jima nespoštovanje sklepov organov RKS-ja, negospodarno ravnanje s sredstvi RKS-ja, preseganje pooblastil ipd.

"Zahtevamo samoočiščenje"
"Obračamo se na vas, ker smo trdno prepričani, da dogajanje v zadnjem času otežuje oziroma onemogoča uresničevanje poslanstva naše organizacije. Ravnanje nekaterih vodilnih je namreč takšno, da predstavlja kršitev tako povsem formalnih predpisov kot tudi kršitev norm ravnanja, ki se pričakuje od tistih, ki delujejo v humanitarnih organizacijah," so v pismu glavnemu odboru RKS-ja zapisali uporniki s terena. Pravega odziva niso dobili, zato se je napovedovala burna letna skupščina. Pet pred dvanajsto je med sprte strani stopil podpredsednik RKS-ja Milan Brglez in dosegel kompromisni predlog. "Vodstvo bo v naslednjem letu pod veliko ostrejšim nadzorom, kadar koli pa obstaja tudi možnost izglasovanja nezaupnice."

"Kdor dela, dela tudi napake"
Košir pravi, da mediacija ni uspela tako, kot si je sam zamislil, a da druge, boljše poti ta trenutek očitno ni bilo na voljo. Na očitke iz zahtevka za razrešitev pa se je odzval: "Mislim, da je povsem jasno, da smo delali povsem zakonito, napake pa so bile. Tisti, ki dela, dela tudi napake, in mi to priznamo."

Pretiranega zadovoljstva nad doseženim pa ne kažejo tudi v uporni skupini. "Vodstvo se do nas, ki delamo na terenu, vede avtokratsko. To je nesprejemljivo," pravi Anita Caruso iz OZRK-ja Ljubljana. "Eden izmed sklepov nam daje priložnost, da v roku enega leta aktiviramo nezaupnico kadar koli in sprotno spremljamo poročila, ki jih je generalni sekretar dolžen predložiti na seje glavnega odbora v povezavi z izvajanjem sprejetih sklepov. Drugi mehanizem, ki pa ni toliko formaliziran, pa predstavlja odprtje vrat na seje glavnega odbora, kjer lahko območna združenja participiramo s pobudami in vprašanji."

Izguba tudi v letu 2012
Rdeči križ, ki je v letu 2011 pridelal dober milijon evrov izgube, je tudi lani posloval v rdečih številkah. "Res je, da so rdeče številke, in te niso nikoli dobre, vendar če pa razumete, da smo prišli s 1.064.000 izgube v letu 2011 na 299.000 v letu 2012, je pa to že velik napredek. Jaz mislim, da je to zame osebno zelo velik uspeh," pravi predsednik RKS-ja Franc Košir. Podroben pregled lanskega načrta razkriva, da je bila načrtovana izguba za leto 2012 kar trikrat manjša.

Rdeči križ je v dolgove pahnila predvsem odločitev za gradnjo hotela Arija, ki ga je gradil propadli Vegrad. Na ta račun mu je bilo odobrenih dobre tri milijone evrov, ki pa jih bo zaradi nepravilnosti pri izvedbi projekta, kot kaže, moral vrniti nazaj v evropsko blagajno. Tukaj so še tožbe podizvajalcev, ki jim Vegrad ni plačal. Prek sodišča od RKS-ja zdaj zahtevajo skupaj z zamudnimi obrestmi več kot dva milijona evrov. "Poročila še nimamo, tako da ta trenutek še ne morem povedati, ali bomo morali evropski denar vrniti ali ne. Mi smo Vegradu plačali vse v roku brez zamudnih obresti 13 začasnih situacij v celoti, obenem pa smo plačali tudi podizvajalcem 2,5 milijona evrov. Ti zdaj trdijo, da niso dobili nič. To ne drži. Če bi zdaj imel v žepu 10 milijonov, ti podizvajalci prav tako od nas ne bi dobili denarja," pavi Košir.

Upornike bi utišali
Zanimiv je tudi statut RKS-ja, ki razen Starmanu in Koširju drugim prepoveduje javno izražanje stališč. Tako je včeraj enemu izmed lokalnih funkcionarjev zaradi kritično izrečenih besed grozila izključitev. Predviden disciplinski postopek so delegati tik pred odločanjem umaknili z dnevnega reda. "Vse to spominja na stare čase enoumja, ko se je lahko govorilo le tisto, kar je bilo predhodno cenzurirano. Danes poteka zbor sicer mirno, ampak to še zdaleč ne pomeni, da so naši občutki mirni. V letošnjem letu bo pljuskalo na finančnem področju, to pa ne bo ogrožalo le sedeža RKS-ja, pač pa tudi marsikatero območno združenje, ki je že zdaj na robu preživetja," končuje sekretarka OZRK-ja Ljubljana Anita Caruso.

Težave Rdečega križa Slovenije