Za Šrajbarski turn se je država že leta 2007 obvezala, da ga bo obnovila in za obnovo zagotovila vsaj 6 mio. evrov. Krška občina je zato iz njega pred leti izselila 20 stanovalcev - štiri družine, očistila objekt in okolico ter naročila konservatorski načrt. Foto: Goran Rovan
Za Šrajbarski turn se je država že leta 2007 obvezala, da ga bo obnovila in za obnovo zagotovila vsaj 6 mio. evrov. Krška občina je zato iz njega pred leti izselila 20 stanovalcev - štiri družine, očistila objekt in okolico ter naročila konservatorski načrt. Foto: Goran Rovan
Župan Miran Stanko vztraja, da dogovor z vlado še vedno velja, in dodaja: "Treba je upoštevati, da je bil že pred časom sklenjen sporazum z državo oziroma z vlado, da bo pristopila k obnovi tega gradu. Gre namreč za izpolnjevanje neke zaveze v okviru umeščanja odlagališča NSRAO in ta obveza, kar zadeva nas in vlado, še vedno drži, saj je napisana na papirju." Foto: BoBo

Na drugi javni dražbi gradu Šrajbarski turn je bila izklicna cena 510.000 evrov.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, bodo nadaljevali postopek prodaje s ponudbo za sklenitev neposredne pogodbe, v katerem bo cena do 15 odstotkov nižja od sedanje izklicne cene. "Ministrstvo si bo še naprej prizadevalo grad prodati kupcu, ki ga bo obnovil, zagotovil boljšo javno dostopnost in rabo skladno z družbenim pomenom spomenika," so zagotovili.

Ministrstvo za kulturo je grad na dražbi prvič ponudilo julija letos, a je bila dražba neuspešna. Izklicna cena je bila tedaj 600.000 evrov.

Na krški občini po današnjem pisanju Dela že od leta 2007 pričakujejo šest milijonov evrov vredno sanacijo objekta s strani države. Obnovo stavbe iz 16. stoletja je takratna vlada Krčanom obljubila v zameno za lokacijo za gradnjo odlagališča za radioaktivne odpadke.

Ministrstvo ni zavezano prenovi
Na ministrstvu za kulturo so vztrajanje pri prodaji gradu za časnik obrazložili s pojasnilom, da ministrstvo protokola o financiranju obnove gradu, ki naj bi ga podpisali ministrstvi za kulturo in gospodarstvo ter agencija za radioaktivne odpadke, ni podpisalo, saj ni zmoglo zagotoviti finančnega vira za izvedbo obnove.

Na krški občini kljub vsemu ne nasprotujejo prodaji gradu. "Bolje, da grad nekdo obnovi, ga vzdržuje in zanj skrbi, kot da propada. Prav pa bi bilo, da se vlada drži dane obljube, določene v protokolu," so zapisali za Delo.

Grad Šrajbarski turn, tudi grad Leskovec, v bližini Krškega je značilen primerek središčno zasnovane obrambne arhitekture z ogelnimi stolpi in pravokotnim notranjim arkadiranim dvoriščem.

Nekdaj dom Auerspergov
Prvič se omenja leta 1436. Sredi 17. stoletja so grad in posest pridobili grofje Auerspergi, ki so bili z vmesnimi presledki njegovi lastniki še leta 1903. Tega leta sta ga kupila posestnik Karel Kotnik iz Verda in Jožef Lenarčič z Vrhnike. Po prvi svetovni vojni je bil graščak v Šrajbarskem turnu pisatelj Friderik Gagern. Zadnji lastniki so bili Trenzi iz Šentjerneja.