Kdo so Prleki in kdo Prekmurci?

Prleki in Prekmurci, ki živijo na severovzhodu Slovenije, so geografsko sicer že nekaj časa združeni pod imenom Pomurci. A čeprav je splošno znano, da obe narečni skupini deli reka Mura, jih nemalokrat mečemo v isti koš. Za tiste, ki gledajo proti kurji glavi iz zahodne strani, so pač vsi Prekmurci, kar pa seveda Prlekom nikakor ni po godu. Zato se je sodelavec TV Slovenija Boštjan Rous odločil, da bo enkrat za vselej dognal - kdo so eni, kdo drugi in kako se med sabo razlikujejo.

Razlike med obojimi seveda so - in prva je gotovo jezik. Pokrajini sta si vsaj v porečju Mure podobni, razlike predvsem v kmečkem gospodarstvu pa je narekovala zgodovina. Polja na prekmurski strani so še danes ozka, Prleki pa imajo velike površine. Etnološke značilnosti so vezane na skupen prostor in tu velikih razlik ni, si pa Prleki recimo ne pustijo vzeti lovorike najboljših vinogradnikov.

Za vse tiste, ki boste odslej še vedno enačili Prleke in Prekmurce ... Takole družno in prijateljsko vam sporočajo: "Tu je Mura, pred njo smo Prleki, za njo Prekmurci. In čisto nič drugače!"