Na Lokvah nad Novo Gorico so počastili 70. obletnico ustanovitve prve primorske pokrajinske vlade, požiga vasi in smrti narodnega heroja Ivana Turšiča - Iztoka. Foto: Mojca Dumančič
Na Lokvah nad Novo Gorico so počastili 70. obletnico ustanovitve prve primorske pokrajinske vlade, požiga vasi in smrti narodnega heroja Ivana Turšiča - Iztoka. Foto: Mojca Dumančič

Na Lokvah je 150 primorskih poslancev, ki so prišli iz Benečije, Trsta, Gorice, Istre, Krasa, Goriških brd in Posočja, 15. septembra 1944 ustanovilo prvo primorsko vlado, ki je kot vrhovni organ ljudske oblasti delovala vse do leta 1947. Za predsednika so izvolili pisatelja Franceta Bevka. Zanimiv je tudi podatek, da je vlada delovala z desetimi resorji ter predstavnikoma za italijansko manjšino in duhovščino.

Požig vasi Lokve in Lazna
Na slovesnosti na Lokvah so se spomnili še 70. obletnice požiga dveh vasi, Lokev in Lazne. Zaradi štaba 9. korpusa, ki je bil na Lokvah, sta bili obe vasi tarči nenehnih napadov, požigov in bombardiranja. Da bi uničili sedež poveljstva IX. korpusa, so nemška letala 18. januarja 1944 bombardirala Lokve.

V bombnem napadu so v eni izmed hiš umrli trije Lokvarji - Frančiška Kolenc, njen vnuk Aleks in njegov prijatelj Marjo. Drugi dan so Nemci požgali 33 hiš in več gospodarskih poslopij. 9. oktobra 1944 so Nemci požgali še preostalih 51 hiš in gospodarskih poslopij ter hiše na Lazni. Prebivalci so se zatekli v sosednje vasi. Takrat je na planoti živelo 430 ljudi.

Ivan Turšič - Iztok
Na Lokvah pa pred 70 leti padel tudi legendarni komandant 30. divizije 9. korpusa - Ivan Turšič - Iztok. Po njem je poimenovana priljubljena primorska planinska koča Pod Golaki.

Rodil se je 29. septembra 1922 na Rakeku. Poleti 1941 se priključil narodnoosvobodilnemu boju. Kmalu je postal komandir čete. Oktobra 1942 je prišel v slovensko Primorje, kjer je v primorskih partizanskih enotah opravljal različne funkcije, bil je komandant bataljona, politkomisar … Večkrat je bil ranjen.

Na začetku leta 1944 je postal komandant 30. divizije IX. korpusa. Padel je na Lokvah 30. julija 1944. Pokopan je bil na Otlici v navzočnosti celotne divizije. Pogrebni obred je vodil otliški župnik Albin Bratina. Po vojni so posmrtne ostanke prenesli na domače pokopališče. Za narodnega heroja je bil proglašen leta 1951.

Mojca Dumančič, TV Slovenija

Foto: Mojca Dumančič