Dobrodelni koncert za Arboretum za odpravo posledic žleda. Foto: Miro Štebe
Dobrodelni koncert za Arboretum za odpravo posledic žleda. Foto: Miro Štebe
Dobrodelni koncert v Arboretumu Volčji Potok

Februarska ledena ujma je namreč polomila in uničila številna redka eksotična drevesa. Njihovo vrednost je težko oceniti, saj nekaterih ne bodo mogli nadomestiti. Z zbiranjem dobrodelne pomoči bodo poskušali v parku izgubo nadomestiti, izginula drevesa nadomestiti z novimi in ponudbo parka še obogatiti in polepšati. Vodstvo parka se že dogovarja s podobnimi ustanovami v tujini, da jim bodo odstopile sadike nekaterih zanimivih dreves.

Na dobrodelnem koncertu, ki ga bo nocoj predvajala tudi naša televizija in z oddajo skušala zbrati še več pomoči za najstarejši in najpomembnejši tovrstni park v Sloveniji, ki je tudi naravni spomenik državnega pomena, so poleg članov orkestra Slovenske filharmonije nastopili še svetovno priznani kitarist argentinsko-angleških korenin Dominic Miller in njegova skupina, Massimo, Maja Keuc in Tibor Kerekeš. Številni obiskovalci, ki so doživeli čudovit poletni večer pod milim nebom, so uživali v vrhunski glasbi, navdajal pa jih je tudi dober občutek, da so z obiskom na koncertu pomagali tudi pri ohranjanju in razvoju parka dreves, na katerega smo upravičeno ponosni.

Poleg tega, da je naravna ujma februarja uničila vrsto zanimivih eksotičnih dreves v parkovnem delu Arboretuma, je zelo veliko škode povzročila tudi v gozdu, ki obdaja parkovne nasade. Iz gozda so že odpeljali čez 1.500 kubičnih metrov poškodovanega lesa, na spravilo pa ga čaka še več. Pred kratkim so v Arboretumu že imeli tudi veliko čistilno akcijo, med katero so iz gozda odstranjevali poškodovani les, v akciji pa so, kot smo poročali, sodelovali tudi nekateri vidni Slovenci, med drugim tudi predsednica vlade in minister za kulturo v odstopu.

Dobrodelni koncert v Arboretumu Volčji Potok