Na razpis občine se je kritično odzvalo tudi Društvo oblikovalcev Slovenije, na koprski občini pa obžalujejo, da je bilo protestno pismo posredovano javnosti, ne da bi se pisci o natečaju predhodno podrobneje seznanili na občini. Foto: Bobo Foto:
Na razpis občine se je kritično odzvalo tudi Društvo oblikovalcev Slovenije, na koprski občini pa obžalujejo, da je bilo protestno pismo posredovano javnosti, ne da bi se pisci o natečaju predhodno podrobneje seznanili na občini. Foto: Bobo Foto:

Razpis je po njihovem mnenju nestrokovno pripravljen, razpisni pogoji pa sramotni in nesprejemljivi ter v nasprotju z dosedanjo tovrstno razpisno prakso. Poraja se jim dvom o pošteni igri, predvidevajo, da je bil zmagovalec že vnaprej izbran. Menijo, da je neetično vabiti naivne predstavnike stroke k sodelovanju, češ da se profesionalci tako nestrokovno pripravljenih natečajev ne udeležujejo.

Prekratki roki, nizka cena, kršenje avtorskih pravic
Najbolj sporni se jim zdijo roki. Za izdelavo idejnih rešitev je bilo na voljo le 12 dni, v le petih dneh pa mora izbrani avtor izdelati še priročnik za uporabo celostne grafične podobe. Pravijo, da je v tako kratkem času nemogoče izdelati strokoven in kakovosten logotip in vse kar sodi zraven. Običajni roki so najmanj dva meseca.

V strokovni komisiji za izbor najboljše idejne rešitve pogrešajo oblikovalce. Po pravilih mednarodne organizacije oblikovalskih združenj je namreč število oblikovalcev v strokovni komisiji natančno določeno.

Sporna se jim zdi tudi cena za logotip in priročnik - 500 evrov. Po ceniku Društva oblikovalcev Slovenije je najnižja cena za oblikovanje znaka 1.952 evrov. Občina pa za 500 evrov zahteva še druge oblikovne rešitve. V to ceno je vštet tudi odkup vseh materialnih avtorskih pravic.

"Mestna občina Koper si tudi pridržuje pravico, da avtorsko delo ali njegov del spremeni, predela ali priredi brez kakršnih koli obveznosti do avtorja. To je grobo kršenje avtorskih pravic," pravi predsednik uprave Fundacije Brumen in nekdanji profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Peter Skalar.

MOK: Nismo se dogovarjali, iščemo znak za domačine
Na koprski občini ostro zavračajo namige o vnaprejšnjem dogovarjanju, prepričani so, da je bil natečaj pripravljen strokovno in dobronamerno." Ocenili smo, da je 12 dni dovolj dolg in primeren rok za izdelavo grafičnih predlogov, kar se je dejansko tudi izkazalo, saj se je na natečaj prijavilo kar 16 različnih avtorjev, ki so posredovali skupaj 29 različnih predlogov, med katerimi je veliko prijaviteljev že oddalo tudi osnovni priročnik," pravijo na občini in dodajajo, da so ceno oblikovali na podlagi sorodnih natečajev, upoštevali pa so tudi javno objavljene cenike nekaterih oblikovalskih agencij in izvajalcev.

Rok za oddajo "izdelkov" je potekel v nedeljo, ali so avtorja že izbrali, nam na občini niso odgovorili.

"Občina sploh ni bila dolžna objaviti natečaja, avtorja bi lahko izbrala neposredno, vendar je hotela k sodelovanju pritegniti čim širšo javnost in omogočiti predstavitev širokemu krogu ustvarjalcev. V izborni komisiji sedijo ljudje, ki so povezani z območjem reke Dragonje - tam živijo, delajo ali ustvarjajo. Iščemo všečen in prepoznaven znak, v katerem se bodo domačini prepoznali in ne v prvi vrsti strokovno dodelanega grafičnega znaka, ki ga kljub oblikovalski in strokovni dovršenosti domačini lahko ne bi vzeli za svojega."

To je laž, razpisni pogoji ne nagovarjajo laikov
"Res je, občina za tovrstno grafično podobo ni dolžna razpisati natečaja, ko pa ga razpiše, mora ta biti strokoven. Ta razpis vsebuje jasne, stroge in strokovne zahteve do oblikovalcev grafične podobe, od barvnih odtenkov, oblike ... V priročniku uporabe grafične podobe je treba napisati natančna pravila uporabe znakov, denimo na ovojnicah, listinah, znamkah ... Tega ne more narediti laik. To, da so želeli z razpisom pritegniti široko laično javnost ter da iščejo všečen, ne pa tudi nujno vrhunsko strokovno izdelan grafični izdelek, je sprenevedanje," meni Skalar.

Na razpis občine se je kritično odzvalo tudi Društvo oblikovalcev Slovenije, na koprski občini pa obžalujejo, da je bilo protestno pismo posredovano javnosti, ne da bi se pisci o natečaju predhodno podrobneje seznanili na občini. Bodo pa predloge Fundacije Brumen skušali kar najbolj upoštevati v prihodnjih tovrstnih natečajih.