Hrvaška, madžarska in slovaška državna kobilarna, ki ob slovenski in avstrijski sodelujejo v tem projektu, reje lipicanca še niso vpisale v nacionalne registre. Foto: BoBo
Hrvaška, madžarska in slovaška državna kobilarna, ki ob slovenski in avstrijski sodelujejo v tem projektu, reje lipicanca še niso vpisale v nacionalne registre. Foto: BoBo

Razlog za enoletni zamik gre iskati v tem, da hrvaška, madžarska in slovaška državna kobilarna, ki ob slovenski in avstrijski sodelujejo v tem projektu, reje lipicanca še niso vpisale v nacionalne registre. Ta vpis je temeljni pogoj za nominacijo na svetni seznam.

Po več kot letu in pol, ko je Slovenija Avstriji preprečila, da bi si slednja z nominacijo dunajske španske jahalne šole pridobila možnosti samostojnega vpisa na svetovni seznam, se nadaljujejo dejavnosti za skupen vpis petih državnih kobilarn, ki redijo in vzrejajo lipicanca.

Postopek vodi Kobilarna Lipica
Vodilni partner bo po dogovoru Slovenija oziroma Kobilarna Lipica, kjer so že pripravili osnutek skupne vloge, na začetku aprila pa naj bi uskladili časovnico. Vlogo bodo oddali do 31. marca prihodnje leto, so sporočili iz Lipice, do takrat pa morajo še hrvaška, madžarska in slovaška kobilarna vpisati njihove reje lipicancev v nacionalne registre. Po navedbah iz Lipice na Hrvaškem postopek končujejo, na Slovaškem je vpis predviden v maju, nekoliko zamujajo na Madžarskem.

Z ministrstva za gospodarstvo, ki je pristojno za Lipico, sporočajo, da kobilarni pri pripravi vloge zagotavljajo vso potrebno strokovno pomoč, vpis podpirajo na ministrstvu za kmetijstvo. Formalne postopke bodo vodili na ministrstvu za kulturo ob podpori Slovenskega etnografskega muzeja, v pripravi vloge pa bodo sodelovali še Zavod za varstvo kulturne dediščine, Goriški muzej in Zavod za varstvo narave. Letos Slovenija na svetovni seznam nesnovne dediščine nominira klekljanje čipk in skupaj z osmimi državami suhozidne gradnje.

Irena Cunja, Radio Koper