Goriško
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
false
Na novogoriški občini v letu, ko mesto praznuje 70-letnico, načrtujejo zasaditve in ureditve nekaterih predelov v središču. Foto: BoBo

Dodaj v

Nova Gorica bo za 70. rojstni dan dobila 70 dreves

Zasadili bodo vrbe, breze in bore
18. avgust 2017 ob 13:37
Gorica - MMC RTV SLO, Radio Koper

Nova Gorica je mesto, varovano kot naselbinska kulturna dediščina z objekti, umeščenimi v zelenje. Urbanistični koncept, ki ga je zasnoval Edvard Ravnikar, je zavarovan kot ključna identiteta mesta.

Nova Gorica je eno slovenskih mest z največ zelenimi površinami, kljub temu pa je še veliko možnosti za nove zasaditve. Zato so na oddelku za okolje, prostor in infrastrukturo pripravili načrt z jasno določenimi cilji, pravi vodja Aleksandra Torbica. "Primarni cilj je, da ohranimo in nadgrajujemo to, kar je primarna identiteta tega območja. Gre za mesto, katerega identiteta sloni na prostostoječih stavbah v zelenju. To zelenje je za Novo Gorico zelo pomembno, vzdrževanje je zahtevno, ampak vredno tega truda, saj omogoča bolj kakovostno bivanjsko okolje."

Projekt ima svoje prioritete, še dodaja Torbica. "To so tisti deli, kjer že imamo vzpostavljene pešpoti in kolesarske steze, ki potrebujejo pravilno senčenje, ali pa nadomestne lokacije, kjer je prišlo do odstranitve drevenin, ki jih je treba nadomestiti."

V središču pa je nova zasaditev dreves v Borovem gozdičku, ki predstavlja zeleno srce mesta. O izboru dreves krajinska arhitektka Tamara Ušaj Bizjak: "Izbrane so vrbe kot nadomestna zasaditev, borovci v borovem gozdičku in breze pri otroškem igrišču, ki bodo predstavljale nekakšno bariero."

Osnovo mesta predstavljajo cedre, čeprav skorajda ni drevesne vrste, ki je v mestu ne bi bilo. V okviru zasaditvenega načrta, ocenjenega na okoli 50 tisoč evrov, bo na novo zasajenih 70 dreves, uredili bodo dve krožišči in obnovili nekaj manjših zelenih površin. Sledijo cilju trajnih zasaditev. Predvidoma bo projekt končan v letošnjem jubilejnem letu.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
Remix
# 18.08.2017 ob 14:13
Slika stara dvajset let
nogax
# 18.08.2017 ob 14:45
Ma kake breze in lipe dej no, ta drevesa spadajo bolj v notranjost Slovenije, ko sem v Gorici imam rad ravno ta submediteranski predih, recimo zeleno tudi v hladnejsih mesecih...
Bivši uporabnik
# 18.08.2017 ob 14:41
Breza ima sicer številne zdravilne lastnosti za človeka, a za zasaditev v mestih ni ravno najbolj hvaležno drevo.

Izsek iz strokovnega članka o brezi:
"Plodovi breze so majhni in lahki zlahka zaidejo v še tako majhno odprtino, kar je moteče, kadar breze rastejo v strnjenih naseljih. V objektih, ob katerih rastejo breze, moramo v vetrovnem vremenu zapirati okna, da plodovi ne zaidejo v notranjost. Cvetni prah brez je zelo alergen in občutljivim ljudem povzroča močne alergijske reakcije, ki se lahko kažejo v obliki senenega nahoda."
klopecki
# 18.08.2017 ob 14:27
Super. Zelenost je pri Novi Gorici res velik plus, v primerjavi z mesti v hladnejših krajih po Sloveniji pa tudi zelenost skozi vse leto, ker je v Novi Goric razmeroma velik delež zimzelenih dreves.

Sam bi sicer med novimi drevesi rad videl tudi spet kakšno cedro - v zadnjih letih je bilo požaganih nekaj mogočnih ceder (npr. pri železniškem prehodu na Erjavčevi, več ceder med bloki na Rutarjevi), pa se niso nikjer nadomeščale (ne s cedrami ne z drugim drevjem). V primerjavi z vrbami in brezami imajo cedre in borovci prednost v tem, da mesto ohranjajo zeleno vse leto. In hkrati, kot piše že članek, predstavljajo cedre osnovo mesta (značilne pa so tudi za širšo regijo, npr. Gorica, Zagraj, Gradiška itd.). Za senčenje poti sicer cedre verjetno res niso primerne, za senčenje in zapolnjevanje velikih travnatih površin med razmeroma razkošno narazen postavljenimi bloki na Rutrjevi in za landmark-iranje na prostorih, kot je tisti travniček pri železniškem prehodu na Erjavčevi, pa so s svojo mogočnostjo in hkratno vizualno prosojnostjo krošnje po mojem zelo primerne.
Sussudio
# 18.08.2017 ob 23:09
Brezveze primerjat Gorico in Novo Gorico.
Gorica je zgodovinsko mesto z meščanskimi hišami, cerkvami, gradom... dreves je v njej toliko da je poletni razgled nanjo zelen kot v malo katerem primerljivem mestu.
Nova Gorica je bolj kot ne betonsko blokovsko naselje s travniki vmes.
klopecki
# 18.08.2017 ob 15:39
Pas, v katerem pod cedro trava ne raste, ni posebej velik (vsaj če nima vej čisto do tal, in pri cedrah na javnih površinah so morebitne nizke veje tipično požagane - glej cedre po Novi Gorici). In ker je odrasla cedra veliko drevo, ne bo takoj zraven stalo še eno drevo, niti ne bo cedra stala npr. en meter od bloka. To pa pomeni, da bo okrog ozkega obdebelnega pasu cedro obdajal tudi pas z zeleno travo. Na primernem javnem prostoru je ta zadržek z nerastjo trave nerelevanten, kot se vidi okrog vseh ceder v Novi Gorici.
klopecki
# 18.08.2017 ob 15:31
@Luka Novak
A se res tudi pri članku o mestnem drevju ne da izognit krivljenju Kardeljev ipd.?

Direktna vrednostna primerjava Gorice in Nove Gorice pa je tudi malo deplasirana. Da bi se konec 40-ih let prejšnjega stoletja lotili načrtovanja Nove Gorice, ki se je gradila z nule, na tak način, da bi zgledala tako, kot zgleda Gorica s svojim srednjeveškim jedrom, je nesmisel. Ja, tudi Gorica ima veliko zimzelenega zelenja in tudi tam se lahko po mojem upravičeno govori o dobri umeščenosti mesta v zelenje (čeprav ima tudi Gorica v centru predele, ki niso posebej zeleni, npr. okrog židovskega geta) - ampak to ne pomeni, da ne more isto veljati tudi za Novo Gorico. Mesti sta zasnovani povsem različno, kar je glede na različna načina nastanka tudi povsem razumljivo. Posledično je tudi zelenje v mesti umeščeno različno. Ne pomeni pa to kar avtomatično, da je v enem mestu umeščenost zelenja uspešna, v drugem pa ne. Tudi če ti zasnova Nove Gorice oz. pozidava Nove Gorice ni všeč (marsikomu ni), to ne pomeni kar avtomatično, da tudi novogoriška umestitev zelenja v mesto ne bi mogla biti uspešna.
Luka Novak
# 18.08.2017 ob 14:57
Nova Gorica je mesto, varovano kot naselbinska kulturna dediščina z objekti, umeščenimi v zelenje.

Zelo slab socialističnen odgovor na sosednjo Gorico. Bolje rečeno izgovor Kardelja in druščine, ki niso hoteli od Američanov ponujenega slovenskega županstva v Gorici in vsega kar spada zraven (policija itd.). Nesojenemu županu so mimogrede še fabriko pobrali, proti Amerikancem pa so se šli mitinge in si dovolili celo pljuvanje ameriških vojakov v obraz.

Sprehodite se po Gorici, pa si poglejte kaj pomeni mesto umeščeno v zelenje, za piko na i pa skoraj v celoti ohranjene kmetijske površine na italijanskem delu solkanskega polja (za razliko od skoraj v celoti pozidanega slovenskega dela), pa enako ohranjene kmetijske površine na nasprotnem bregu Soče (pogoj za gradnjo hiše je bila velika in obdelovana kmetijska površina).
moiag
# 18.08.2017 ob 15:27
Cedre so sicer lepa drevesa, a pod njimi trava ne raste. Pa kaksne libanonske ali sibirske cedre v vsakem primeru niso fajn za nase kraje, bi ze bil lepsi in primernejsi kaksen drug avtohtoni primerek, ne razumem, zakaj je treba biti vedno fensi :-((
Kazalo