Izola bo končno dobila hitro cestno povezavo. Foto: BoBo
Izola bo končno dobila hitro cestno povezavo. Foto: BoBo

Na izolski strani hitre ceste Koper-Izola bodo povezavo do predora Markovec predvidoma dokončali do novembra. Krožišče, vredno dobrih 1,3 milijona evrov, bodo začeli graditi še ta mesec, obenem pa bodo začeli urejati tudi novo vpadnico v mesto. V izolski občini poudarjajo, da bi morala biti hitra cesta Jagodje-Belveder oproščena plačila cestnine. V nasprotnem primeru, so prepričani, se bo ves lokalni promet preusmeril skozi mestno jedro.

Po devetih letih od prvega podpisa za gradnjo izolskega priključka na hitro cesto Koper-Izola bodo v tem mesecu začeli gradnjo povezave na predor Markovec. Večji del, 1,295 milijona evrov, bo plačal Dars, občina Izola pa bo prispevala še 45.674 evrov.
Poleg tega bo odkupila še del zemljišč za novo vpadnico v Izolo. Župan Igor Kolenc je razložil: "Približno 1,2 milijona evrov je strošek nakupa zemljišča od družbe Petrol. To zemljišče nam je uspelo pravočasno umakniti iz stečajne mase Primorja." S tem so omogočili nemoten razvoj industrijskih dejavnosti na območju, kjer je predviden tudi bencinski servis.
Promet čez središče?
Navezava na predor Markovec pa ne bo rešila vseh težav s prometom, saj se bo ta zgostil pri Belvederju, ker se konča sedanja hitra cesta. Prometnim zamaškom bi se lahko izognili z ukinitvijo vinjet na tem odseku, je prepričan župan Kolenc. "Ne bi želeli, da smo v Izoli uredili krožni promet zaradi tega, da se bodo zdaj vsi, ki nimajo vinjet, iz Pirana in Lucije vozili skozi mestno jedro. To je nedopustno," je poudaril.

Obenem pričakujejo, da bosta izolska in koprska občina od države dobili v last sedanjo obalno cesto, "zato da bomo tam lahko nadaljevali z, jaz bi kar rekel, najlepšo plažo v državi", je pojasnil izolski župan. Vloge za prenos lastništva sta občini že posredovali pristojnim ministrstvom. Promet bi tu ukinili, za povezavo med mestoma pa bi poskrbeli na drugačen način. Idejne zasnove ureditve tega prostora naj bi predstavili še ta mesec.