Ob Nadiži bodo uredili nova parkirišča. Foto: BoBo
Ob Nadiži bodo uredili nova parkirišča. Foto: BoBo

Pri zadnji so prvo fazo obnove že končali. Oba projekta sta za občino velik finančni zalogaj, a kljub temu so v letošnji proračun umestili tudi nekatere druge pomembne naložbe in projekte.

Dvoletna projekta energetska sanacija kobariške šole in telovadnice ter gradnja vrtca z glasbeno šolo se letos končujeta, zanju pa so v celoti odšteli tri milijone evrov. V letošnji proračun pa so uvrstili tudi druge pomembne naložbe in projekte, pravi kobariška županja Darja Hauptman: "Kar nekaj stvari bomo uredili na komunalni infrastrukturi. Prijavljamo se na razpis za čistilno napravo, končujemo vodohran Repec, nekaj bo narejeno tudi na kanalizacijskem omrežju v Breginjskem kotu, nekaj je še evropskih projektov."

Nova čistilna naprava za Breginj
Gradbeno dovoljenje za čistilno napravo Breginj že imajo, v marcu se bo sklenil razpis za izbiro izvajalca, naložbo pa naj bi izvedli prihodnje leto. Nekaj denarja bodo namenili tudi za obnovo uničenih cest in urejanju parkirišč, tudi sezonskih, ki jih potrebujejo predvsem ob reki Nadiži.

Začeli bodo tudi projektirati medgeneracijski center, za zdravstveno ambulanto Breginj pa so predvideli denar za njeno vzdrževanje, saj se občina z Zdravstvenim domom Tolmin še vedno dogovarja o njeni ponovni aktivaciji. Ena izmed novosti je financiranje zavodov in organizacij. Občina bo odslej podrobneje spremljala njihovo delo in poslovanje. Nekaterim so letos del denarja tudi odvzeli, a na občini pravijo, da to ne bo ogrozilo njihovega delovanja.