Letošnje odmere nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča so prejšnji teden najprej razburile nekatere občane Slovenj Gradca, ki so dobili tudi nekajkrat višje zneske za plačilo nadomestila kot prejšnja leta. Foto: BoBo
Letošnje odmere nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča so prejšnji teden najprej razburile nekatere občane Slovenj Gradca, ki so dobili tudi nekajkrat višje zneske za plačilo nadomestila kot prejšnja leta. Foto: BoBo
Višje nadomestilo za uporabo zemljišča

Letošnje odmere nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča so prejšnji teden najprej razburile nekatere občane Slovenj Gradca, ki so dobili tudi nekajkrat višje zneske za plačilo nadomestila kot prejšnja leta. Zdaj razburjajo še podjetnike, ki so pripravili za javnost odprt sestanek z vodstvom slovenjgraške občine.

Predsednik slovenjgraške območne obrtne zbornice Ivan Meh je pred okoli 70 zbranimi povedal, da je med 350 člani območne zbornice zaradi odmer vsesplošno nezadovoljstvo. Če se jim ne bo uspelo dogovoriti z občino za spremembe, bodo zahtevali odstop mestnega sveta na čelu z županom, napovedujejo pa tudi proteste pred občino.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, direktorica občinske uprave Vesna Kozlar in pravnik na občini Sašo Blatešič so pojasnili, da so upoštevali, kar jim nalaga zakonodaja in da so letos v odmerah vse podatke jemali iz uradnih evidenc, medtem ko so prej upoštevali podatke, ki so jih zavezanci sporočali sami. Iz tega izhajajo razlike v zneskih.

Od 5.000 zavezancev za odmero pri stanovanjski rabi nepremičnin je po navedbah Časa letos okoli 2.000 takih, ki po novem plačujejo nekoliko manj, 50 odstotkov jih plačuje več, pri okoli desetini zavezancev večjih sprememb ni. Med pravnimi osebami, skupno gre za 285 zavezancev, pa bosta 102 plačala po novem manj, 72 pa jih bo plačalo več, je pojasnil župan.

Občina bo dobila dodatnih 400.000 evrov
Na občini, ki bo sicer letos iz naslova nadomestila v proračun letos dobila dobrih 400.000 evrov več kot lani oz. skupno okoli dva milijona evrov, priznavajo možnost napak in obljubljajo, da bodo v pritožbenem roku FURS-u, ki je izdal odmere, ob reševanju primerov z zavezanci poslali prave podatke, zavezanci pa imajo tudi možnost plačila na obroke.

Predstavniki občine so tudi razložili, da so lani ob pripravah sprememb odloka vsem zavezancem posredovali podatke, ki so jih upoštevali prej in ki bodo upoštevane letos, tako da so vsi imeli možnost urediti evidence.

Največje razlike pri nepozidanih zemljiščih
Največje razlike v odmerah so pri lastnikih nepozidanih stavbnih zemljišč, ki jih občina v preteklosti ni toliko obremenila, čeprav bi jih morala. Za nepozidana stavbna zemljišča na poslovnih območjih so odmere visoke, vse to pa po županovih besedah tudi zato, da bi lastniki ta zemljišča ali pozidali ali čim prej dali na trg, saj si v občini želijo čim več investitorjev in novih delovnih mest.

Župan je danes zavrnil navedbe Francija Gerbca iz Slovenskega nepremičninskega združenja, da je občinski odlok v nekaterih delih sporen in celo protiustaven. Župan Čas zagotavlja, da so pred sprejetjem odloka preverili zakonitost in sodno prakso na tem področju.

Višje nadomestilo za uporabo zemljišča