V GZS-ju so proti dodatnim obremenitvam gospodarstva. Foto: BoBo
V GZS-ju so proti dodatnim obremenitvam gospodarstva. Foto: BoBo
Nepremičninski davek razburil javnost


Po besedah zbornice (GZS) ostro nasprotujejo dodatnim obremenitvam gospodarstva z davkom na poslovne nepremičnine. Za davek je že ministrstvo za finance ocenilo, da bo pomenil za 13 odstotkov višji davek na gospodarske nepremičnine, opozarjajo in dodajajo, da se v konkretnih izračunih podjetij že kaže nekajkratno povečanje te dajatve.

Zato pozivajo ministrstvo za finance in vlado, da tako zastavljen davek takoj umakneta iz postopka. "Takšno dodatno breme za poslovne subjekte je še posebej nesprejemljivo ob zvišanju DDV-ja, še vedno enormno zvišanih prispevkih za obnovljive vire energije, napovedanem zvišanju prilivov od prispevkov za zdravstveno zavarovanje itn.," so zapisali.
Želijo, da se izkoristijo neuporabljene nepremičnine
Hkrati pa so poudarili, da podpirajo usmeritev predloga davka na poslovne objekte in površine, ki doslej niso bile obdavčene, oz. da bi se z davkom spodbudila uporaba nepremičnin, ki se ne uporabljajo.

Od vlade tako pričakujejo, da bo vrnila predlog zakona o davku na nepremičnine v strokovno presojo, pri čemer so pripravljeni sodelovati. Prav tako pričakujejo, da novi davek ne bo dodatno obremenjeval podjetij glede na trenutno stanje, da bo popravil napake, ki jih je uvedlo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ter omogočal dejavnejšo uporabo nepremičnin. Kot končno zahtevo pa vladi postavljajo, da vsak nadaljnji predlog ukrepa sprejme na podlagi ocene učinkov na gospodarstvo.

Nepremičninski davek razburil javnost