LPP je v štirih letih izdal okoli 3.000 brezplačnih vozovnic. Foto: BoBo
LPP je v štirih letih izdal okoli 3.000 brezplačnih vozovnic. Foto: BoBo

Podlaga za brezplačne vozovnice je odlok o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov, ki takšne vozovnice predvideva za osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro, osebe z multiplo sklerozo, osebe z mišičnimi ali živčno mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro ter težko telesno in duševno prizadete osebe.

Z njimi se lahko brezplačno peljejo tudi njihovi spremljevalci, prav tako pa brezplačne vozovnice prejmejo inšpektorji in nadzorniki mestnega inšpektorata ter mestni redarji. Brezplačno se lahko sicer z mestnim prometom vozijo tudi otroci do 6. leta starosti, ki pa za vožnjo ne potrebujejo vozovnice.

Reporter: Stanovnik ima brezplačno urbano
Spletni portal Reporter je sicer poročal, da naj bi imel brezplačno urbano tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja v odstopu Janez Stanovnik. Na LPP-ju pojasnjujejo, da podatkov o upravičencih v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov ne hranijo. Stanovnik za Slovensko tiskovno agencijo na vprašanje o tem sicer ni odgovoril. Da Stanovnik nima brezplačne vozovnice, pa je dejal kandidat za njegovega naslednika na mestu predsednika zveze Tit Turnšek.

Ljubljanski župan Zoran Janković je glede tega na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da nima pregleda nad tem, kdo v Ljubljani ima in uporablja urbano.