Maribor
Novi mariborski župan je napovedal, da bodo šli v smeri Adija Smolarja - je treba delat'. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Čestitka Kanglerja Arsenoviču na nevtralnem terenu med obema volilnima štaboma na Gosposki ulici v Mariboru. Foto: BoBo
"Nima izkušenj in znanja v politiki. Ne verjamem, da bo speljal, kar je obljubljal pred volitvami," je dejal Franc Kangler. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Novi župan Maribora bo Saša Arsenovič. Foto: BoBo
"Darilo", ki je prišlo k Arsenoviču iz štaba Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Zmagovalčev štab je bil nabito poln, dobrega razpoloženja ni manjkalo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Po prvi četrtini preštetih glasov (ko je z 58 odstotki podpore vodil Arsenovič) se je v prešerno vzdušje štaba vsilila negotova napetost. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Podpornice Arsenoviča so bile prepričane v zmago. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Dodaj v

Iz mariborskih volilnih štabov: pri Arsenoviču odpiranje šampanjcev, Kanglerju vrnitev ni uspela

Drugi krog lokalnih volitev 2018 – Maribor
2. december 2018 ob 22:52
Maribor - MMC RTV SLO

V Mariboru sta se v drugem krogu lokalnih volitev za županski stolček spopadla Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler, ki mu velika vrnitev ni uspela. Novi župan Maribora Arsenovič napoveduje, da se bo držal nasveta Adija Smolarja - "je treba delat".

Po delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije (DVK) je v drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Maribor (MOM) največ glasov dobil Aleksander Saša Arsenovič (SMC), in sicer trenutno kaže, da bo osvojil okoli 58 odstotkov glasov. Nekdanji župan in kandidat več strank Franc Kangler (NSL, SDS, SLS, SNS) se tako ne bo vrnil v mariborsko mestno hišo.

Volilna štaba Kanglerja in Arsenoviča sta si bila spet le nekaj metrov narazen, v isti ulici, na Gosposki v Mariboru. V štabu Arsenoviča je bilo pozitivno vzdušje v zraku vse od samega začetka, na obrazih podpornikov, ki so počasi kapljali v štab, pa ni bilo nikakršnega dvoma – Saša Arsenovič bo novi župan.

Manjša skupinica podpornic se je ob omembi, da so zadnje ankete kazale precej tesno sliko med kandidatoma za mariborskega župana, nasmehnila, ena izmed njih pa je zamahnila z roko, rekoč: "Zmaga bo!" Preostale so samozavestno pritrdile: "Ni druge! Ni dvoma!"

Medtem ko se je štab počasi polnil, sta svojo podporo Arsenoviču prišla izkazat gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dolgoletni smučarski funkcionar Tone Vogrinec. V štabu se je malo zatem pojavil tudi Arsenovič, ki je ob nekaj stiskih rok, tišino prekinil s šalo. "Očitno je Fištravec med mojimi podporniki uvedel novo modo – vsi imajo šal," je dejal. V eni izmed prvih izjav je nato napovedal: "Energija je dobra, v primeru zmage gremo po nasvetu Adija Smolarja – je treba delat'." Pozitivno vzdušje se je nato stopnjevalo do sedme ure, ko so se zaprla volišča, pa tudi štab se je vmes dodobra napolnil.

Arsenovič za MMC: Poraz ne bi bil katastrofa
Na MMC-jevo vprašanje po tem, ko so se volišča že zaprla in se je čakalo na izide prvega štetja, je Arsenovič odgovoril, da "kot športnik pričakuje zmago, a tekma je še odprta, čeprav so volivci že odločili".

"Zahvalil bi se vsem volivkam in volivcem, nekateri so danes zame oddali svoj glas že tretjič, če štejem še zbiranje podpisov za kandidaturo, tudi ekipa je med kampanjo delala zelo dobro, pripravili smo številne delavnice in dobre vsebine, upam, da bom čez kakšni dve uri lahko že napovedal, kako jih bomo tudi udejanjili," je hitro pristavil in namignil, da pričakuje zmago.

Na anketah vam je kazalo najbolje, bi bil poraz zato katastrofa? "Ne, nikoli katastrofa! Kar koli se zgodi, to ne bo poraz, bodisi bom zmagal ali pa se bom naučil nečesa novega, res sem se ogromno naučil, naj bo varianta A ali B, službo imam, tako da ni težav," je odvrnil, da bo zanj tudi poraz zmaga.

Kaj bo prva poteza na županskem stolčku?
"Prva poteza bo delo s kadri, z ljudmi, pogovor z vsemi zaposlenimi, z motivacijo v smeri, da bi dojeli, da naj delajo tako, kot se dela v hotelirstvu in gostinstvu, da je tudi občina z vsemi javnimi podjetji namenjena servisu ljudem, torej občankam in občanom Maribora, tu upam, da bomo naredili nekaj korakov naprej," je odgovoril Arsenovič.

Za volilno kampanjo je Arsenovič dejal, da je bila sploh v prvem delu res polna "udarcev pod pasom". "Drugi krog je bil boljši, čeprav je to mogoče nekaj normalnega v politiki, mislim, da je tudi politika lahko takšna ali pa boljša," je poudaril, da nam umazanega predvolilnega boja kot družbi ni treba "normalizirati".

"Kangler bo gotof!"
Ko so bili znani prvi izidi štetja glasov – kakšne pol ure pozneje –, je v štabu završalo zadovoljstvo, saj je bil Arsenovič v lepi prednosti, padati so začele tudi prve čestitke. Dva izmed podpornikov sta za MMC komentirala prve izide z besedami: "Kangler bo gotof!" in dvignila kozarca ter nazdravila.

"Upanje narašča, odgovornost na mojem hrbtu pa tudi," je prve izide komentiral Arsenovič, po štabu pa je začela odmevati legendarna pesem Queenov We Are the Champions (Mi smo šampioni). Kmalu zatem je v štab prišlo hudomušno darilo oz. provokacija v obliki granitne kocke, ki so jo poslali iz štaba Franca Kanglerja. "Dokazali bomo, da se do vajeti občine pride po urbani poti," je dejal Arsenovič in zavrnil "pot ulice", ki jo simbolizira "darilo".

Veselje v Arsenovičevem štabu se je nato le še stopnjevalo ob glasni glasbi, obloženi mizi narezkov, pa tudi šampanjci so "pokali" ob številnih zdravicah in prešernih objemih. Zabava se bo gotovo nadaljevala še dolgo v noč.

Vzdušje v Kanglerjevem štabu
Prepričani nasmehi, spodbudni stiski rok in glasne čestitke. Štab nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je stolček prvega moža drugega največjega slovenskega mesta po štiriletni prekinitvi letos skušal znova zasesti, se je po zaprtju volišč vztrajno polnil.

Med prepričanimi podporniki ni bilo zaznati morebitne negotovosti in previdnosti, Franc Kangler pa je priznal, da dajejo tesni izidi predvolilnih anket večeru poseben čar. "Vesel sem napetosti ob negotovosti," je dejal in pojasnil, da je s kampanjo pred drugim volilnim krogom, v kateri se je s svojo ekipo podal med ljudi v mestne četrti, zelo zadovoljen. "Karte anket se lahko premešajo. Mislim, da bo tokratno mešanje meni v prid," je pripovedoval in s ponosom kazal na mlado ekipo, ki mu je med kandidaturo stala ob strani.

Po prvi četrtini preštetih glasov (ko je z 58 odstotki podpore vodil Arsenovič) se je v prešerno vzdušje štaba vsilila negotova napetost. "Prek volje ljudstva ne moreš iti, zato spoštujem ta rezultat, a je vseeno treba počakati, da preštejejo vse glasove," je izid komentiral še vedno optimistično Kangler in dodal, da o svojem protikandidatu ne želi debatirati. "Ne bom ga ocenjeval kot protikandidata, naj ga ocenjujejo volivci. Je pa res, da je imel visoko podporo v lokalnem časopisu. Dajmo mu priložnost, pa bomo videli, ali bo izpolnil vse obljube, ki jih je dal med kampanjo," je opravičeval svoj dotedanji izid.

Kangler: Pripravljeni smo sodelovati
Po večini preštetih glasov je vzdušje začelo zamirati. Večina podpornikov je začela odhajati, Kangler je poraz preživel športno, a je izrazil tudi svoje nezaupanje v Arsenovičev mandat. "Nima izkušenj in znanja v politiki. Ne verjamem, da bo speljal, kar je obljubljal pred volitvami," je pojasnjeval, ob tem pa poudaril, da je pri vodenju mesta pripravljen sodelovati, če si bo Arsenovič tovrstne naveze želel. "Imamo veliko znanja in izkušenj, zato smo pripravljeni sodelovati, če bo to v interesu mesta Maribor. Če si bo Arsenovič želel, bomo sodelovali, če pa ne, pa pač ne."

Kangler ob porazu poudarja, da jutri prihaja nov dan in nov začetek. "Tu ne gre za poraz, po svoje smo zmagovalci, saj smo veliko mest zasedli v mestnem svetu. Glede izbire župana pa je pač treba spoštovati voljo ljudstva. To so si ljudje izbrali in to imajo," je še povedal in dejal, da se s stranko nameravajo začeti pripravljati na prihajajoče evropske volitve naslednje leto.

Arsenovič ob oddaji glasu optimističen, Kangler glas oddal že v sredo
Arsenovič je oddal svoj glas na volišču v Osnovni šoli bratov Polančičev blizu njegovega doma v središču mesta. "Občutki so zelo dobri," je dejal v izjavi za medije. 52-letni direktor in lastnik podjetja Galerija Gosposka je bil optimističen tudi glede izida volitev. "Ali zmagam ali pa se kaj naučim," je še izjavil.

To je zanj prva takšna izkušnja, saj v politiki do zdaj ni bil dejaven. Volilna kampanja je bila naporna, a se je privadil tudi tega. "Zdaj mi je skoraj žal, da je konec tega. A verjamem, da pravo delo šele pride. Komaj čakam, da začnemo delati," je sklenil izjavo za medije.

Kangler pa je svoj glas oddal že v sredo na predčasnem glasovanju.

Maribor v prvem krogu z največ kandidati
V prvem krogu se je spopadlo največ kandidatov v Sloveniji, kar 18 kandidatov za župana Maribora. Volilna udeležba v drugi največji slovenski občini je bila skoraj 50-odstotna. Med 18 kandidati, ki so se potegovali za županski stolček, je največ glasov, 38,16 odstotka, dobil Saša Arsenovič (SMC), na drugo mesto pa se je uvrstil nekdanji župan Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja – Nova Ljudska stranka Slovenije), ki je dobil 31,37 odstotka glasov. Kanglerja so podpirale stranke SDS, SLS in SNS, Arsenoviča pa SD, DeSUS ter lista kolesarjev in pešcev in nekaj drugih list.

Gorazd Kosmač, Klara Širovnik
Prijavi napako
Komentarji
generacija56
# 02.12.2018 ob 23:30
Hja, volili smo Arsenoviča, da se ne bi vrnil Kangler...
Zdaj bomo gledali naslednja 4 leta, kaj smo dobili...
Tako gre to v Sloveniji.
Voliš Jankoviča, da ne bi dobil Janše, pa potem Ceraja, Šarca, še vedno, da ne bi dobil Janše..
Drugih ne spustijo zraven...
Pa se vedno pokaže, da ni nič dobrega....
woodoo
# 03.12.2018 ob 00:09
generacija56
Voliš Jankoviča, da ne bi dobil Janše, pa potem Ceraja, Šarca, še vedno, da ne bi dobil Janše..
Drugih ne spustijo zraven...

Pomeni, da če bi Janša odšel iz politike bi Slovenija zadihala. Ne bi bilo ne Jankoviča, Cerarja, Šarca,.. Pravi problem, ki povzroča efekt negativnih posledic za celo državo je očitno samo eden. Če mi strešnik poči ne krivim vremena, sosedov ali proizvajalca ampak zamenjam strešnik in rešim vse težave. Tako to je :))
džeko
# 03.12.2018 ob 07:24
Hja Kanler se je pa sam zakoličil, vsi vemo kdaj in kje......in po mojem mu ne bo nikoli uspelo da se vrne.
_50centy_
# 03.12.2018 ob 08:14
Mariborčani ............ prve klase. res, ni vam para. razmišljam , kaj je Kangler sploh narobe naredil. aja, radarje vam je postavil. v zameno ste si vi prej postavil Fištravec in sedaj pa Arsenovič.

Očitno res ne poznaš situacije v MB, če se ti zdijo radarji edini problem. To je bilo v tistem času samo kaplja čez rob.
hedonist
# 03.12.2018 ob 07:07
Očitno je še ostalo nekaj pameti na štajerskem.
slivovica
# 02.12.2018 ob 23:19
Samo da = konec Cirkusa.
balrog
# 03.12.2018 ob 08:32
No in zdaj Fištravec ne bo imel službe, ki mu jo je ponujal Kangler. Kangla je odkanglal.
Anubis00
# 03.12.2018 ob 11:17
Pa dajmu mu priložnost. Ali res moramo pri vsakem iskati samo negativo in jamrati ter nič storiti, da bi nam bilo bolje. Vso srečo novi župan....
edi1955
# 03.12.2018 ob 08:44
Česitke g- Arsenoviču,dokažite Kanlerju,da tudi brez kilometrine obvladate županjevanje.Tudi otrok,ko se rodi še ni znanstvenik.Vso srečo!!!
valcek2010
# 03.12.2018 ob 07:34
škoda da niste zaposleni pri njem, pol bi razmišljali drugače,
položnice pridejo vsak mesec, miliste da plače tudi?
bikvol
# 03.12.2018 ob 00:27
najbolj smešno bo , ko bo eden od kandidatov , ki je še vedno v priporu oproščen in bo sodišče ugotovilo , da ni imel enakih možnosti kot ostali kandidati in bodo zato volitve v Mariboru razveljavili
Ostrozor
# 03.12.2018 ob 09:33
Kangler je puhno.
ZvonkoBingl
# 03.12.2018 ob 18:17
Pa niste pozabil na slogan na nesojeno Univerzijado..."vi ar redi"
vest
# 03.12.2018 ob 16:03
Spet S(D)S poraz. Kogarkoli se dotaknejo je obsojen na poraz. No mogoče res obsraja upanje za to SLO.
wisan
# 03.12.2018 ob 08:18
Projekt pa je bil: semaforizacija in ne radarji s katerimi bi obogatel celi Duplek in oni iz Iskre.
KLIPAN
# 03.12.2018 ob 08:17
V mestih leva sredina zmaguje, enim in istim pa spet nič jasno.
KLIPAN
# 03.12.2018 ob 11:54
@artoum*2
Mariborčani komaj čakajo na tvoje mnenje.
rokers
# 03.12.2018 ob 09:35
No po teh rezultatih v največjih mestih se je pokazalo nekaj zelo groznega: Slovenija voli šerife, ne inteligentne, pametne, strokovne, razgledane. Ne voli ljudi, ki ne znajo komunicirat, ki sebe postavljajo pred in nad vse, voli ljudi, ki imajo več opravka s policijo, sodiščem kot s strokovnimi sodelavci. Voli ljudi, ki zahtevajo procente, usluge, protiusluge, ki zapufajo mesto, ki ga oblečejo v svetleče lučke, da bi prekrili bedo, laži, korupcijo..le tako naprej Slovenija..le tako naprej
Aeda
# 07.12.2018 ob 11:49
@artoum2, sprašujete, kaj je Kangler narobe naredil. Če doslej niste vedeli, kaj vse je narobe naredil, vam tudi navedbe napak in nepotrebno zadolževanje in trošenje občinskega denarja danes in tukaj ne bodo pomagale k vaši informiranosti in (objektivni) presoji.
jerkos
# 04.12.2018 ob 18:17
Slabo se piše Arsenoviču, če se vrne Šiško.
ZvonkoBingl
# 03.12.2018 ob 18:14
Bravo Maribor...Sedaj vas čaka obnova vseh cest, čez katere ste tako jamrali...
blaz3k
# 03.12.2018 ob 09:50
Poleg kangle se je osramotila tudi kobajagi mariborska "inteligentna " druščina- Ali ni opazila da je kangler tako osramotil funkcijo župana da pametni in pošteni niti slučajno nočejo kandidirat.
Sussudio
# 03.12.2018 ob 09:23
Jankovićizacija Maribora.

Maribor pa bo naprej stradal kot je v teh dveh mandatih Fištrovca. 2 mandata, storjenega pa ni bilo NIČ! Razen če sta dve cesti z novo plastjo asfalta vreden projekt za dva mandata.
AMFIBIJA
# 03.12.2018 ob 06:11
VEČER SE V NOČ PREVEŠA

Je ob Dravi mraz pa led in slana,
z Lenta se natakar razgleduje
o stvareh takole premišljuje:
je ob Dravi končno zdaj Ljubljana?

Bodo pred lokali polne vrste?
Treba vendar je za klientelo
vsak večer skrbeti na veselo,
gleda, ali vse ima še prste.

Hvali mož večer na vse pretege,
mu večer prinesel je dobiček,
ko je lajal kakor besen psiček,
pač večer, ne on, tu ni zadrege.

Se večer prav hitro v noč preveša,
ko je rajski čas za vse tatove,
plen obeša ko se na plotove,
noč zakrije vse in vse premeša.

Se lokale nočne reklamira,
se natakarja zgolj povzdiguje,
ne domače, hvali se le tuje,
s tem večer izdatno noč podpira.

A ne ve večer, ko v noč potone,
ko svetlobe ni več kredibilne,
za ubožce, reveže servilne
zlahka v noči še večer utone.

Ko nihče več na večer ne stavi,
vsak ko se samo na noč zaklinja,
brez moči večer lahko preklinja,
da ga noč tako grdo obglavi.

Vse bolj se zaveda tega stanja,
da ne bo mračnjakom več potreben,
bo sam sebi kakor zvon pogreben,
le da tokrat brez laži odzvanja.
fooZar
# 03.12.2018 ob 12:21
Maribor ima 5 % vecjo brezposelnost kot je SLO povprecje (13 %). In ta stevilka je samo uradna, se zdalec ne resnicna. Upam, da novi zupan ne misli, da se bomo fakultetno izobrazeni zaposlovali kot natakarji in milostno cakali, ce bi nam gostinci izplacali place!
Dajmo mu max 1 leto, da pokaze ce res kaj zna, ker voditi gostilno na dobrem placu res ni neka umetnost. Pa prestiznih trgovin tudi ne rabimo medtem, ko tretina Maribora hodi v second hand.
In ce se v tem casu ne vidi izboljsava, ki vodi v vsaj 20 % boljse stanje bo pac treba organizirati se eden gotov je.

Vzdevek madam
Jarik
# 03.12.2018 ob 09:19
Čestitke g Arsenovič. Resnično si želim, da bi vam ratalo in bi v Mariboru vsi zadihali bolj slovenako, bolj evropsko, skratka bolj normalno in ne več kavbojsko, kot so bili Kanglerji in druga druščina.
artoum*2
# 03.12.2018 ob 03:59
Mariborčani ............ prve klase. res, ni vam para. razmišljam , kaj je Kangler sploh narobe naredil. aja, radarje vam je postavil. v zameno ste si vi prej postavil Fištravec in sedaj pa Arsenovič.
Kazalo