Maribor
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 28 glasov Ocenite to novico!
false
Mariborski Lent bodo preuredili v promenado in zaprli za promet. Foto: MMC RTV SLO
       Z novimi ureditvami, povezavami in dejavnostmi ob vodi bodo nabrežja postala eno osrednjih zbirališč meščanov in prizorišč urbanega dogajanja. Sodobno oblikovanje nabrežij bo omogočilo uporabnikom posedanje, druženje, igro in rekreacijo, odmor in počitek ter varne dostope do vode. Obenem bo zagotovilo kakovostna prizorišča za kulturne in zabavne dogodke.       
false
Prenova obrežja Drave na Lentu bo predvidoma stala slabih 10 milijonov evrov. Foto: EPA

Dodaj v

Maribor bo do leta 2020 celostno preuredil Lent v promenado

Preureditev Lenta naj bi stala slabih 10 milijonov evrov
10. september 2017 ob 13:07
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mariborska občina namerava celostno preurediti obrežje Drave v mestu, kar bo prineslo ureditev Lenta v promenado in zaprtje za ves cestni promet med tržnico in Vodnim stolpom.

"Ob petih kilometrih struge reke Drave ima Maribor največ vodne obale med vsemi mesti v Sloveniji," so poudarili na mariborski občini. Z ureditvijo obrežja želijo tem javnim površinam dati novo podobo, namenjeno predvsem pešcem in kolesarjem, in poživiti dogajanje ob reki.

Med Mariborčani je obrežje Drave že zdaj priljubljeno za rekreacijo, sprehode in družabne prireditve, a še zdaleč ne tako izkoriščeno kot na primer v Ljubljani. Na desnem bregu reke je gramozna potka, na levem pa gostinske lokale, kopališče, tržnico, lutkovno gledališče in Hišo Stare trte ločujejo od reke dokaj prometna cesta in parkirišča.

"Z novimi ureditvami, povezavami in dejavnostmi ob vodi bodo nabrežja postala eno osrednjih zbirališč meščanov in prizorišč urbanega dogajanja. Sodobno oblikovanje nabrežij bo omogočilo uporabnikom posedanje, druženje, igro in rekreacijo, odmor in počitek ter varne dostope do vode. Obenem bo zagotovilo kakovostna prizorišča za kulturne in zabavne dogodke," napovedujejo na občini.

Slabih 10 milijonov težka naložba
Načrtovana naložba, ocenjena na 9,5 milijona evrov, obsega ureditev kilometer dolgega območja na levem bregu Drave pred starim mestom. Območje med Studenško brvjo in Vodnim stolpom bo urejeno kot promenada, s tem da bo del med Vodnim stolpom in tržnico predviden izključno za pešce in kolesarje, motorni promet pa omejen na dostavo in intervencijska vozila. Parkiranje v tem delu ni več predvideno.

Parkirna mesta bodo ukinili tudi na južni strani ceste na območju med tržnico in Studenško brvjo. Namesto tega bodo razširili pločnik in kolesarsko pot, ki bosta z zelenim pasom ločena od vozišča.

Med tržnico in Vodnim stolpom je predvidena postavitev lesene ploščadi, široke 21 metrov in dolge več kot 550 metrov, v severnem delu proti objektom je predvideno tlakovanje. Ob rob Starega mosta pa bodo umestili dvigalo, ki bo služilo za dodatno vertikalno povezavo med reko in Glavnim trgom poleg že obstoječih stopnic ob mostu.

Sredstva iz mehanizma CTN
Projekt temelji na izbrani arhitekturni ideji iz leta 2010, ki ima tudi že pridobljeno gradbeno dovoljenje. Občina namerava zanj iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) pridobiti 6,2 milijona evrov, preostalih 3,2 milijona evrov pa naj bi prišlo iz občinskega proračuna.

Do konca letošnjega leta pričakujejo ustrezen poziv ministrstva za okolje in prostor, podpis pogodb o sofinanciranju pa sredi leta 2018. "Po končanih postopkih javnega naročanja je začetek del predviden konec leta 2018, konec vseh del pa na začetku leta 2020," pravijo na občini.

Vzporedno občina v javno-zasebnem partnerstvu načrtuje ob Vodnem stolpu tudi postavitev stalnega odra na Dravi, ki bi olajšal organizacijo Festivala Lent in bil namenjen tudi drugim kulturnim dogodkom. Nižje po reki ima smele načrte tudi novi lastnik kinodvorane Maribox, ki v prihodnjih letih na njihovem delu obrežja napoveduje številne novosti, med drugim spust po jeklenici in bazen.

Skupaj pričakovanih 18 milijonov
K celoviti prenovi dravskega nabrežja bo prav tako prispevala načrtovana obnova Vojašniškega trga in Sodnega stolpa z vzpostavitvijo vinogradniškega muzeja, ki je še eden izmed projektov CTN-ja.

Maribor sicer pričakuje iz mehanizma CTN skoraj 18 milijonov evrov, s katerimi namerava med drugim še obnoviti stanovanja medobčinskega stanovanjskega sklada, obnoviti Rotovški trg z mestno hišo rotovž, obnoviti poti v Mestnem parku in vzpostaviti park ob Pekrskem potoku. Prav tako bi radi zgradili Dravsko kolesarsko pot in sisteme Park & ride in Bike & ride na vstopnih točkah v mesto.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 10.09.2017 ob 15:57
Mariborskega župana in vse mestne svetnike NUJNO sprašujem, kdaj mislijo pripraviti načrt in SANIRATI EDINO mestno odprto kopališče Mariborski otok! Leta in leta ga samo vzdržujejo in krpajo, kdaj bo prenova in kakšna bo - o tem pa ne duha, ne sluha.
So vsi dosedanji oblastniki BREZ POSLUHA, ali kako in zakaj česa ne storijo?
konkec
# 10.09.2017 ob 13:27
Spet veliki načrti iz katerih v Mb ni nikoli nič. Država poziva občino naj se izjasni glede sofinanciranja južne obvoznice, občina pa nič.
uhek
# 10.09.2017 ob 16:00
Skippy ...Res je da Slovenija pač nima velemest, zakaj bi pa motila zaprta območja za promet? Vsak se raje sprehaja po neki urejeni coni kot pa med avtomobili
JOSTT
# 10.09.2017 ob 16:23
Končno...Maribor ima zelo velik potencial...s tem ukrepom gredo se počasi približujejo izkoristku le tega...
1a34
# 10.09.2017 ob 15:56
Labodje mesto, eden od biserov Slovenije!
maco481990
# 10.09.2017 ob 20:16
Maribor!
JBT
# 10.09.2017 ob 19:31
Mislim, da je treba zadevo rešiti celovito, v okviru celotne prometne politike mestnega jedra, ne pa le zapreti Lenta za promet. To, kar so naredili s Koroško je kar malo smešno. In bojim se, da bo tu tudi podobno.
Seveda pa sem takoj za to, da na Lentu in na Slomškovem trgu ne bi bilo avtomobilov, vendar je to treba urediti, kot sem napisal, v okviru celotne prometne politike celega levega brega Drave.
cannex
# 10.09.2017 ob 22:44
Volcano - peš cona bo ravno od začetka ene garažne hiše do druge. Tako da bo praktično na vsaki strani garažna hiša + parkirišče pred Gala Žarom ob Dravi + parkirna hiša pod Mariboxom + 2min od Parkirne hiše City + 10min peš od Evroparka. Tako da parkirišč je dovolj. Projekt zgleda lepo. Sem pa skeptičen zaradi gradnje lesene površine enormnih razsežnosti. Les je lep, je pa ga potrebno redno vzdrževati. Pri nas pa to ni ravno v prvem planu. Poglejte si lesene elemente na Studenški brvi. Popolnoma so zanemarjeni.
Optimist99
# 10.09.2017 ob 19:46
Pristan tudi rabi obnovo..
zamudnik
# 11.09.2017 ob 15:05
Les za ploščad in sprehajalce pa bodo poslali Kitajci, da bo mestna oblast lahko rekla, da je bila turistika v Peking smiselna.
maratonc73
# 11.09.2017 ob 09:51
@angryjoe: Maribor nima strategije.

..če kaj, ima Maribor strategijo - poglej na: http://www.maribor.si/dokument.aspx?id=2
6349
don_lavtarini
# 11.09.2017 ob 10:35
500m lesa, ki bo v 5h letih potrgan in vandaliziran, nikoli vzdrževan, zvit in razpraskan, popisan in razrezan. Namesto ključavnic na brvi bodo spet v modi srčki vrezani v sveže deske. Čestitke
angryjoe
# 10.09.2017 ob 19:44
Maribor nima strategije.
štajerc64
# 10.09.2017 ob 18:07
A je to tisti plan, po katerem bodo podrli vsa drevesa ob robu reke in naredili to leseno ploščad ?
Kaj pa senca ? A se bomo sončli 24/7 ? Če je to bolje ?
To je kot ona ideja o golem slomškovem trgu, ki se na srečo ni uresničil.
Res ne vem zakaj so hoteli narediti peč sredi trga.
Podobno zgleda zdaj. Mi nismo mediteransko mesto.

Kar se pa tiče prometa na levem bregu. Če se strinjam z zaprtjem Lenta , pa je slaba ideja zapiranje koroške na glavnem trgu, ker tako ostaneta samo dve !! ulici za povezavo vzhod zahod, ki sta že zdaj preobremenjeni. Pa za smeh, omejeni sta na 30km na uro. Kot , da sta to ulici v spalnem naselju, ne pa dve glavni žili za pretok prometa.
Me zanima ,če bi v Ljubljani Celovško, pa tržaško omejili na 30km. Dvomim.
brehme
# 11.09.2017 ob 15:54
Promenada bo namenjena meščanom? Katrim meščanom? Z Dunaja, Rima, Madrida...? Glede na to, da v Sloveniji meščanstvo sploh ne obstaja. In ta izraz uporabljata tako novinar(ka) kot nekdo MB občine.
zzob
# 11.09.2017 ob 10:36
A je to tisti plan, po katerem bodo podrli vsa drevesa ob robu reke in naredili to leseno ploščad ?
Kaj pa senca ?


No, pa saj na Lentu že zdaj ni dosti sence. Tistih par vrb samo zakriva pogled na Lent (gledano z desnega brega) oziroma na Dravo (gledano z levega brega). V mestih je pač tako, da so zelene površine, drevesa in s tem senca v parkih. Kar se tiče promenade - lesna površina ni tako vroča kot beton, ampak, kot opozarjata @cannex in @arogantnež, če je ne bodo vzdrževali, ne bo v redu.
MikiG
# 12.09.2017 ob 12:16
Meni se to zdi super. Zicki dvor se prebuja, Postna ulica zivi in ce vse skupaj povezemo od mestnega jedra, preko Glavnega trga do Lenta, lahko nastane super koncept.
Slovenija je trenutno ena najbolj priljubljenih turisticnih destinacij in ta val lahko potegnemo tudi k nam na Stajersko.
Vzdrzevanje, to se vsekakor mora zagotovit. Vandalizem pa moramo z pozitivnim vzorom iznicit. Ko bomo ponosni na svoje mesto in veseli, da to postaja vedno lepse, se bo tudi vedno manj unicevalo.
arogantnež
# 11.09.2017 ob 08:56
@cannex, Les je lep, je pa ga potrebno redno vzdrževati.

(beri: redno odstranjevati labodji izmet)

Jaz si sožitja te ploščadi in labodov ne znam predstavljati. Vsaj ne takšnega, ki "bo omogočilo uporabnikom posedanje, druženje, igro in rekreacijo, odmor in počitek ter varne dostope do vode". Kar se prometa tiče pa je res najprej potrebna obvoznica.

Tisto o načrtih Mariboxa me pa rahlo moti, ker zdaj se tam vsaj da s kolesom mimo normalno prit iz Lenta. Če bo tam bazen, tega ne bo več. Ampak vsemu se da prilagodit.
Volcano
# 10.09.2017 ob 20:23
Pozabli so še na vsaj dve garažni hiši, ki imata dostop iz Lenta. Kak bojo to rešili...HM?
viljam_s
# 10.09.2017 ob 20:46
Fištravec je s pomočjo revolucionarnega nasilja prevzel oblast v Mariboru - nepravično in nepošteno. No sedaj pa imamo spet reprizo tega kaj se zgodi ko pridejo gor ljudje polni ideologije pa brez kakršnihkoli izkušenj ali sposobnosti. Človek še ni bil sposoben izpolniti pogojev za habilitacijo v redno profesuro iz sociologije na mariborski univerzi - nekaj za kar moraš biti vrjetno polpismen da ti ne uspe. Sedaj pa ljudje pričakujejo da bo kaj pametnega naredil za mesto.
Ko bodo ljudje začeli razmišljati s svojo glavo, za svojo denarnico in bodo dali ideologijo na stran takrat bodo stvari začele iti na bolje - in to velja bolj ali manj za celo Slovenijo.
johann
# 10.09.2017 ob 20:36
Joj, zopet nova neumnost mariborskih politikov. Kot mariborčan lahko povem, da je že sedaj ogromno tki. pešcon popolnoma neizkoriščenih, tako, da bo ta projekt še ena v vrsti občinskih polomij pri urejanju mesta....
Gepard007
# 10.09.2017 ob 17:42
Škoda da tolk vlagajo denar. Sem bil tam enkrat med vikendom pa je bilo kot mesto duhov...
Celt
# 10.09.2017 ob 19:50
Super, brezposliči v mb bodo končno imeli kje preživljati svoj prosti čas. Če ni dela in služb se bodo pač sprehajali po promenadi...
JBT
# 10.09.2017 ob 18:20
Najlažje je zapreti Lent, kje pa se bodo vozili avtomobili.
Skippy
# 10.09.2017 ob 13:16
To zapiranje celih območij za promet v tako malih mestih je v Evropi že nekaj let izven mode.
Kazalo