Plakatna akcija Poezija na mestnih ulicah deveto leto zapored na mariborskih plakatnih mestih ponuja poezijo domačih pesnikov mlajše in srednje generacije. Foto: MKC Črke
Plakatna akcija Poezija na mestnih ulicah deveto leto zapored na mariborskih plakatnih mestih ponuja poezijo domačih pesnikov mlajše in srednje generacije. Foto: MKC Črke
Maribor
Na plakatih po mestu Maribor bo od prihodnjega tedna naprej mogoče prebirati pesmi desetih pesnikov in pesnic. Foto: BoBo
Pisanje
S tovrstno akcijo poezija po njihovih besedah dobi širok domet, saj je morebitnih bralcev več tisoč. Foto: BoBo

Tako je namen projekta povzel njegov avtor Nino Flisar, ki je za to priložnost izbral deset pesmi prav toliko pesnikov in pesnic. Prebrati jih bo mogoče v sklopu plakatne akcije literarnega programa Mladinskega kulturnega centra Maribor MKC Črka, ki že deveto sezono zapored na mariborskih plakatnih mestih ponuja poezijo slovenskih pesnikov mlajše in srednje generacije. Od prihodnjega tedna naprej bodo pesmi na ogled na plakatnih mestih družbe Snaga v središču Maribora.

V dialogu s pesmijo
"Poezija je raznolika, težko in tudi krivično bi jo bilo orisati v nekaj stavkih, naj si jo ljudje preberejo in ustvarijo svoje mnenje,"
pravi Flisar. "Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki tematizirajo izrazito osebno plat doživljanja sveta," pravi o izboru. Želi si, da bi se ob verzih zamislili, premislili o sebi in okolju, v katerem živijo.

"In če se določene stvari izkažejo kot slabe, naj jih spremenijo, pa naj bo na osebni in/ali družbeni ravni. To jim izbrana plakatna poezija omogoča, saj pesniki kot subtilni opazovalci in izpovedovalci v svojih pesmih izražajo globoko občutje sveta in življenja tu in zdaj. In marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira - skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen," še pravi avtor projekta Poezija na mestnih ulicah.

S poezijo kontaminirane mestne ulice
V MKC-ju Maribor so se za projekt odločili, da bi izkoristili plakatna mesta tudi v umetniške namene. "Zakaj bi ta 'agresivni medij', ki se mu človek v mestu ne more izogniti, uporabljali zgolj za komercialne in promocijske vsebine, ne pa tudi umetniške? Zato smo se pred osmimi leti odločili, da v mesto vnesemo poezijo slovenskih pesnikov in z njo nagovorimo mimoidoče. Kot je znano, ima poezija ozek krog 'odjemalcev' in včasih je pač treba narediti korak k ljudem," so pojasnili organizatorji.

Menijo, da dobi s takšno akcijo poezija širok domet, saj je morebitnih bralcev več tisoč. "To pa je dovolj dober razlog, da z estetsko dovršeno in vsebinsko poglobljeno poezijo 'kontaminiramo' mestne ulice in s tem skušamo senzibilizirati ljudi za umetniške vsebine ter jim jih predstaviti kot običajen del mestnega življenja."

Pesmi, ob katerih se bodo lahko zamišljali Mariborčani, podpisujejo Borut Gombač, Tonja Jelen, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Danica Križanič Müller, Jan Krmelj, Gregor Lozar, Nina Medved, Željko Perović in Denis Škofič. Plakate je oblikoval Uroš Lehner.