V Metliki opozarjajo, da je stanje državnih cest slabo, država pa ni naredila še nič za njihovo popravilo. Foto: BoBo
V Metliki opozarjajo, da je stanje državnih cest slabo, država pa ni naredila še nič za njihovo popravilo. Foto: BoBo

Občina je tako ministra pozvala k takojšnjemu popravilu poškodovanega mostu na mejnem prehodu Metlika-Božakovo in državnih cestnih odsekov v Bušinji vasi ter med Štrekljevcem in Jugorjem. V nasprotnem primeru, so opozorili, bi lahko občani uresničili svoje grožnje in obe državni cesti protestno zaprli.

V Bušinji vasi, kjer so meteorne vode porušile brežino, je namreč od septembra urejena le polovična zapora vozišča, promet pa usmerja semafor. Podobno je med vasema Štrekljevec in Jugorje, most na mejnem prehodu Metlika-Božakovo pa je tako poškodovan, da ni več primeren za promet in je vse od povodnji zaprt.

Metličani so se o tem že nekajkrat pogovarjali z upravljavci cest in drugimi pristojnimi, trikrat so pisali direkciji za ceste, vendar pa država, razen da je zavarovala promet, na terenu ni ukrepala, so dodali. To je zanje nedopustno in neodgovorno in menijo, da bi z denarjem, ki ga je država v štirih mesecih porabila za zavarovanje prometa in najem prometne signalizacije, enega od navedenih odsekov že lahko popravila.

Občina plačuje za državne naloge
Ob tem na občini ugotavljajo, da država na tem območju zadnja leta izredno malo vlaga v urejanje svojih cest in izvaja le vzdrževalna dela. Zato pa toliko več denarja v državne ceste vlaga občina, ki je v zadnjih štirih letih obnovila kar nekaj odsekov državnih cest v Radovici, Drašičih, Bušinji vasi in Metliki. Hkrati pa občina zagotavlja denar za izdelavo vse projektne dokumentacija za državne ceste.

Za konec so še opozorili na nesorazmernost med njihovimi vplačili v državni proračun in denarjem, ki ga je država vrnila z vlaganjem v tamkajšnjo cestno infrastrukturo. Menijo tudi, da so glede na vlaganja v ceste drugih belokranjskih občin zapostavljeni, so še sporočili z metliške občine.