V dveh desetletjih je projekt prerasel skorajda že v gibanje. Foto: katoliska-cerkev.si
V dveh desetletjih je projekt prerasel skorajda že v gibanje. Foto: katoliska-cerkev.si

V mirnem in idiličnem okolju ustvarja enajst uveljavljenih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. Letošnjo enaindvajseto kolonijo, ki poteka pod geslom "Veselite se življenja" so posvetili spominu na pokojnega sodelavca Karitasa, psihologa in psihoterapevta Bogdana Žorža. Izkupiček prodanih del bo namenjen njegovemu skladu za pomoč otrokom.

Slikar in grafik Adel Seyoun, po rodu iz Iraka, vendar že vrsto let živi v Sloveniji, je prvič prišel na mednarodno likovno kolonijo Umetniki za Karitas. "Nisem razočaran, fantastično je. Smo umetniki, želimo podariti svoja dela za ljudi, ki rabijo pomoč. Mi umetniki smo zmeraj dobrodošli in podarimo, od srca," je povedal.

Na koloniji prevladujejo slovenski ustvarjalci, prihajajo pa tudi iz Italije, Avstrije in Makedonije. "Generacijsko so si tudi zelo raznoliki, slogovno, vse pa druži en sam plemenit namen," je povedala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Vzdušje na Sinjem Vrhu je zelo ustvarjalno, je povedal slikar Lucijan Bratuž, reden obiskovalec srečanja. In zakaj se vrača? "Poslanstvo te kolonije je postalo že prepoznavno v slovenskem in širšem prostoru. Je en tak, prijeten izziv."

V dveh desetletjih je projekt prerasel skorajda že v gibanje. "V naših katalogih je napisanih 1380 imen slikarjev in kiparjev, več kot 2500 likovnih del je nastalo - od tega smo jih dve tretjini že prodali - 235 prodajnih razstav smo imeli, po Sloveniji, v zamejstvu, bili smo tudi v Rimu, Bruslju, na Dunaju, v Sarajevu. Lahko rečem, da se stvar širi," je povedala vodja, Jožica Ličen iz Škofijske Karitas Koper.

V četrtek bo kolonija odprla vrata vsem obiskovalcem. Nastala dela bodo v ateljeju na Sinjem Vrhu na ogled do konca septembra, nato pa se bo začelo njihovo potovanje.

Karin Zorn, Radio Koper