Maja Kozole je ob družinskem podjetju odprla še lastno pasjo pekarno. Foto: Goran Rovan
Maja Kozole je ob družinskem podjetju odprla še lastno pasjo pekarno. Foto: Goran Rovan
Povod za peko piškotov je bil tudi njen nemški ovčar Bajsi. Foto: Goran Rovan
Pasja pekarna Tačka ima zdaj v ponudbi že sedem različnih okusov pasjih priboljškov in keksov. Foto: Goran Rovan

Naključje je hotelo, da je morala Maja Kozole iz Sevnice prevzeti družinsko podjetje Kruhek, ki s kruhom in pekovskim pecivom oskrbuje več krajev v Posavju. Hkrati pa se ji je izpolnila tudi dolgoletna želja, da je sredi poletja odprla še svojo pasjo pekarno Tačka. V njej peče pasje priboljške, za zdaj bolj za hobi in zaradi ljubezni do štirinožnih prijateljev. Če ji bo uspelo, pa pravi, da je pripravljena tudi na to, da bi bila peka pasjih piškotov lahko tudi glavna dejavnost družinskega podjetja.

Da se je Maja ob družinski pekarni odločila še za pasjo pekarno, sta kriva tudi njen fant in njun štirinožni ljubljenček. Maja o tem pravi: »Jaz sem velika ljubiteljica psov, imam tudi svojega psa, nemškega ovčarja Bajsija, ki je bil tudi nekako povod za to, da sem se začela s tem ukvarjati. Prikupen in nagajiv Bajsi je namreč poskrbel, da sem začela razmišljati o njegovem dobrem počutju. Tako sem morala poskrbeti tudi za njegove dolge sprehode in odlične prigrizke, s katerimi ga spodbujam pri šolanju. Odločila sem se, da ga z nezdravo hrano ne bom hranila, zato sva s fantom začela slastne priboljške izdelovati kar sama. Seveda se tem najin Bajsi ni in ni mogel upreti. V bistvu je ta peka piškotkov tudi en moj hobi, veliko veselje in sproščanje ustvarjalnosti, ki mi po napornem delu še kako prija.«

To dejavnost je začela šele poleti, zdaj pa že ima v ponudbi priboljške sedmih okusov, za katere pravi, da so narejeni z veliko ljubezni in da so zelo zdravi. Tako ima zdaj na svojih prodajnih policah tunine hrustke, deteljice za bistre oči, jabolčne krhlje, jetrne trenirančke, sirove palčke, lososove ribice in zvitke za svež zadah, kot jih je slikovito poimenovala. V njih ni nič umetnega, zato Maja brez zadržkov razkrije njihovo sestavino: »Moji pasji priboljški oziroma piškotki so narejeni iz naravnih sestavin. Gre v bistvu za sestavine lokalnih ponudnikov, saj se mi zdi lepo in prav, da podpiramo lokalno pridelano domačo hrano. So brez soli, sladkorjev, umetnih sladil, konzervansov, barvil in drugih škodljivih dodatkov. Tako so v bistvu čisto naravni priboljški, ki jih lahko navsezadnje jemo tudi mi ljudje. Tudi midva s partnerjem jih seveda sama preizkusiva, saj ni v njih nič neužitnega

Lastnik nemškega ovčarja Rexa Jani Košir je zdaj že njena stalna stranka in zatrjuje, da je Tačka najboljša pasja pekarna. Ob tem dodaja: »Prej sem kupoval različne priboljške, zdaj seveda kupujem samo domače Majine, ki so tudi za mojega Rexa bolj zdravi. Rex je že večkrat poskusil različne priboljške iz te pekarne in so res fantastični. Pes jih obožuje, tako da sem postal kar stalni gost te pekarne. Nisem pa še ugotovil, kateri mu grejo bolj v slast, z vsemi je namreč nadvse zadovoljen.«

Za zdaj pasje priboljške Maja prodaja zgolj po Posavju in preko spleta. Upa pa, da ji bo uspelo to dejavnost še razširiti in da bodo njeni pasji keksi že kmalu na prodaj po vsej Sloveniji. Morda bo sčasoma lahko to postala celo glavna dejavnost družinskega podjetja Kruhek. Zatrjuje, da je njena vizija izdelovati kakovostne pasje izdelke, ki psu koristijo tako pri razvoju kot treningu.

Za MMC Goran Rovan

Iz Poročil ob 15.00