Septembra 2008 sta ob izkopu vertikalnega tlačnega jaška črpalne hidroelektrarne Avče umrla dva delavca družbe Primorje Geotehnika, tretji pa se je huje poškodoval. Foto: Radio Koper
Septembra 2008 sta ob izkopu vertikalnega tlačnega jaška črpalne hidroelektrarne Avče umrla dva delavca družbe Primorje Geotehnika, tretji pa se je huje poškodoval. Foto: Radio Koper

Na okrožnem sodišču v Novi Gorici se je končalo sojenje trem obtožencem za tragično nesrečo, ki je na enem najzahtevnejših gradbišč na Severnem Primorskem zahtevala dve življenji. Septembra 2008 sta namreč ob izkopu vertikalnega tlačnega jaška črpalne hidroelektrarne Avče umrla dva delavca družbe Primorje Geotehnika, tretji pa se je huje poškodoval. Nesreča se je zgodila zaradi okvare v reduktorju žerjava, s pomočjo katerega so se po jašku spuščali zaposleni. Košara z delavci je padla v globino in se zaustavila šele na varovalnem odru na globini 180 metrov. Kot je ugotovilo sodišče, žerjav ni bil ustrezno prirejen za prevoz ljudi.

V času gradnje je bil Roman Sladič, direktor podjetja Primorje Geotehnika, ki je dela izvajalo, Andrej Košir pa odgovorni vodja tehničnih del. Tričlanski sodni senat je oba oprostil očitanega kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu. Za Ismeta Turanoviča, ki je bil na delovišču zadolžen za strokovne naloge s področja varstva pri delu in nadzor, ali se izvajajo ustrezni varnostni ukrepi, pa so odločili, da je kriv. Sodišče ga je obsodilo na dve leti pogojne zaporne kazni s poskusno dobo štirih let.

Zagovornik oproščenega Romana Sladiča, odvetnik Gorazd Fišer, je bil s sodbo zadovoljen. "Že od samega začetka postopka je tožilstvo po mojem mnenju neutemeljeno bremenilo mojega klienta zgolj zato, ker je bil direktor oziroma odgovorna oseba izvajalca in naročnika projekta," je povedal.

Tožilstvo, ki je za vsakega zahtevalo leto dni zapora, je že napovedalo pritožbo, prav tako tudi Ismet Turanovič.

Karin Zorn, Radio Koper