Glavni namen obnove gradu v Podsredi je to kulturno dediščino zavarovati pred nadaljnjim propadanjem, ob tem pa tudi zagotoviti boljše razmere za izvajanje kulturne dejavnosti. Foto: JZ Kozjanski park
Glavni namen obnove gradu v Podsredi je to kulturno dediščino zavarovati pred nadaljnjim propadanjem, ob tem pa tudi zagotoviti boljše razmere za izvajanje kulturne dejavnosti. Foto: JZ Kozjanski park
Grad Podsreda
Podsreda je pozitiven primer ravnanja z gradovi kot pomembno kulturno dediščino. Foto: JZ Kozjanski park

Glavni namen obnove gradu v Podsredi je to kulturno dediščino zavarovati pred nadaljnjim propadanjem, ob tem pa tudi zagotoviti boljše razmere za izvajanje kulturne dejavnosti. "Odločili smo se, da nadgradimo kulturno turistično ponudbo na našem področju in s tem vplivamo na gospodarsko rast. Obenem tako povečujemo turistično atraktivnost regije in vzpostavljamo pogoje za nova delovna mesta," je o ciljih obnove gradu spregovorila županja občine Kozje, ki je lastnik gradu, Milenca Krajnc.

Navdušeni nad začetkom obnove so tudi v javnem zavodu Kozjanski park, ki je sicer upravljavec gradu. Direktor Teo Hrvoje Oršanič je prepričan, da je obnova nujna. "Grad je te obnove zelo potreben, saj je v intenzivni uporabi, odkar je bil nazadnje obnovljen. Seveda se vsaka stvar, ki je v takšni uporabi, s časom iztroši in je treba to obnoviti in urediti. Težava pa je, da je to velik objekt, prekrasen grad in so stroški temu primerno visoki," je o prenovi spregovoril Oršanič, ki priznava, da je izvedba projekta možna le ob sodelovanju lokalne skupnosti in državnih organov.

Na gradu bodo tako zamenjali del strehe, stavbo pohištvo, uredili dovozno pot in dvorišče ter tudi vzpostavili sitem avdiovodiča. Manjkala ne bo niti nova osvetlitev, novo podobo bo dobila črna kuhinja, grad pa bo tudi invalidom prilagojen za uporabo. Skupna vrednost del znaša 718 tisoč evrov, večina bo bruseljskih sredstev. "S strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo smo prejeli 610 tisoč evrov nepovratnih evropskih sredstev, ostalo bomo zagotovili iz občinskega proračuna. Dejstvo pa je, da so ta evropska sredstva izjemno pomembna za ta projekt, ker brez njih občina prav gotovo ne bi bila sposobna izvesti obnove," še dodaja županja Milenca Krajnc.

Podsreda je torej pozitiven primer ravnanja z gradovi kot pomembno kulturno dediščino. "Slovenija je zaradi svoje pestre zgodovine bogata z gradovi, vseh resda ne bomo nikoli obnovili, a pri teh obnovah je pomembno, da se za gradove zagotovi primerna vsebina. Imamo nekaj dobrih primerov skrbi za gradove in Podsreda je zagotovo eden izmed njih," se je Teo Hrvoje Oršanič nekoliko dotaknil še širše problematike obnove slovenskih gradov.

Grad Podsreda, ki je bil pozidan v 12. stoletju, bo iz varnostnih razlogov za javnost še nekaj časa popolnoma zaprt, obnova pa naj bi bila sicer končana do konca avgusta.

Danijel Poslek, Radio Slovenija