Policija poskuša s projektom omiliti predsodke med Romi in preostalo populacijo. Foto: BoBo
Policija poskuša s projektom omiliti predsodke med Romi in preostalo populacijo. Foto: BoBo
Policija z mobilno učilnico za krepitev odnosov z Romi


Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da so se lani pridružili projektu, katerega naziv izhaja iz romske besede skupa, ki pomeni skupaj, združitev besed pa simbolizira sodelovanje romskih skupnosti in večinske družbe. Pobudo za projekt so dali pri tedanji službi za narodnosti, v osmih desetinah pa ga financirajo z evropskim denarjem programa Progress.

Sicer gre za enoletni projekt, ki se v grobem deli na dva glavna dela. Prvi del je namenjen javnim uslužbencem, predvsem iz centrov za socialno delo, ki so v stiku z romskimi skupnostmi, in drugi Romom.

V sklopu projekta so v romskem naselju Dobruška vas letos postavili omenjeno mobilno učilnico, ki je opremljena z igračami, didaktičnim gradivom in drugimi potrebnimi pripomočki. V učilnici sta zaposleni dve strokovni sodelavki, ki otroke ob igri poučujeta slovenski jezik ter jim pomagata pri pridobivanju delovnih in drugih navad, ki bi jim olajšale vstop v osnovno šolo.

Mobilno učilnico obiskuje 17 predšolskih otrok, med počitnicami pa so se jim pridružili še tamkajšnji šolarji. Sicer v učilnici prirejajo tudi različne delavnice za Rominje, hkrati pa so pripravili več delavnic s socialnozdravstvenimi temami, so še dodali.

Policija z mobilno učilnico za krepitev odnosov z Romi