Ugotovila je, da je gradnja skladna z določili odloka o občinskem prostorskem načrtu občine Hajdina in sprejemljiva tudi po presoji sprejemljivosti posega v naravo, so sporočili iz DEM-a.

Ta del načrtovane sončne elektrarne bodo umestili na levi breg odvodnega kanala največje slovenske hidroelektrarne Zlatoličje, in sicer od mostu čez kanal do karting dirkališča Slovenja vas v dolžini 950 metrov. Glede na nagib terena, ki ponekod presega 30 stopinj, bo gradnja od izvajalca zahtevala precejšen izziv, sploh, ker je v bližini kanal.

V podjetju, ki je del skupine HSE, podpis pogodbe za začetek gradnje načrtujejo junija, konec del pa decembra. Pričakujejo, da bo elektrarna v omrežje vključena konec tega oziroma na začetku prihodnjega leta.

Dravske elektrarne Maribor ob osmih velikih hidroelektrarnah in petih malih hidroelektrarnah že upravljajo tudi štiri sončne elektrarne v Dravogradu, Mariboru, Zlatoličju in Forminu s skupno močjo enega megavata in povprečno letno proizvodnjo ene gigavatne ure.

Segment pet sončne elektrarne Zlatoličje je sicer del večje sončne elektrarne v nastajanju, skupne nazivne moči okoli 30 MWp in predvidene letne proizvodnje dobrih 37 gigavatnih ur, ki bo zgrajena na dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin v prihodnjih letih.

Gradnja največje sončne elektrarne v državi

Ta mesec je tudi HSE prejel pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo največje sončne elektrarne v državi. Temeljni kamen za sončno elektrarno Prapretno z nazivno močjo dobre tri MWp bo položen na dan rudarjev, 3. julija, elektrarna Prapretno pa bo predvidoma prvo energijo v omrežje oddala konec letošnjega leta.