Predvidoma še letos naj bi Arsu oddali vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja.

Kot so na svetniško vprašanje Sergeje Puppis Freebairn iz Liste Andreja Čuša pojasnili v Javnih službah Ptuj, so se do februarja osredotočili predvsem na pridobivanje gradbenega dovoljenja za odlagališče ter na izdelavo poročila o vplivih na okolje.

Vse do julija so v sodelovanju z Arsom reševali odprta vprašanja glede spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, v kar se je vključevala tudi ptujska občina kot lastnica odlagališča. V skladu z zakonom so se dogovorili za dvostopenjski postopek, v katerem so najprej ugotavljali, če je zaradi spremembe potrebna izdelava poročila o vplivih na okolje, ter nato prijavili spremembe v obratovanju naprave.

Avgusta so Javne službe na Arso oddale prijavo spremembe, skupaj s prilogami in opisom pomembnih vplivov na okolje, nato pa so jeseni omenjeno prijavo dopolnjevali. Trenutno je pripravljena vloga za prijavo spremembe, ki jo morajo znova oddati pristojnim na Arsu, kar naj bi storili v teh dneh.

V postopkih ob mestni občini ves čas sodeluje tudi Skupna občinska uprava Spodnjega Podravja, največji del aktivnosti pa je povezan s pridobivanjem projektne dokumentacije z vsemi potrebnimi mnenji in soglasji.

Po lanski pridobitvi informacij s strani Arsa, da ne bo mogoče izdati delnega gradbenega dovoljenja za projekt nadgradnje Gajk, torej zgolj za zapiranje odlagališča obstoječega prvega polja, so takoj začeli delati na pridobivanju dokumentacije za popolno zaprtje obstoječega odlagališča.

Kot so še pojasnili, je pripravljena projektna naloga, izvedli so tudi postopek zbiranja ponudb za izbiro projektanta, v katerem so izbrali mariborsko podjetje KO-BIRO. Ob tem so izdelali variantne rešitve za izgradnjo vzhodne brežine in sanacijo severne brežine, kar je pogoj za pripravo površine odlagališča in izvedbo zapiralnih del ter s tem dokončno rekultivacijo površin zaprtega odlagališča.

Po izbiri najustreznejše variante so izdelali idejni projekt, zdaj pa čakajo še na projektne pogoje direkcije za vode, ki je eden od ključnih mnenjedajalcev v postopku. Ne glede na to, da tega mnenja še ni, že izdelujejo tudi dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, ki bo dokončana najpozneje v roku 30 dni po prejetju projektnih pogojev s strani direkcije.

S ptujske občine so sicer že spomladi sporočili, da bo glede na veljavno zakonodajo postopek skupaj s pridobivanjem projektne dokumentacije, vseh dovoljenj in zapiralnih del potekal vsaj tri do pet let.

V skladu s sprejetim sklepom mestnega sveta bodo na lokaciji še vedno ostali zbirni center, kompostarna in drugi objekti, zgrajeni v sklopu naložb gradnje CERO Gajke, kar pomeni, da bodo ohranili tudi vsa delovna mesta.

Na občini so takrat tudi zagotovili, da bodo izpolnili zahtevo četrtnih skupnosti Jezero in Spuhlja ter začeli postopek sprememb občinskega prostorskega načrta, s tem pa tudi namembnosti površin na nezazidanih stavbnih zemljiščih na tem območju.

Prebivalci Spuhlje, povezani v civilno iniciativo Gajke, so marca na občino naslovili protestno pismo zaradi prejetih položnic za odvoz smeti, česar so bili doslej v skladu s pogodbo zaradi bližine odlagališča odpadkov za čas njegovega obratovanja oproščeni.

Ob tem so trdili, da občina ni izpolnila niti preostalih zavez iz pogodbe, a so na slednji to zavrnili, saj da so uresničili skoraj vse pogodbene točke, odprti sta ostali le dve večji zadevi, in sicer ureditev športnega igrišča ob Rogoznici in rekonstrukcija državne ceste. Za prvo so 140.000 evrov že zagotovili v proračunu za naslednje leto, medtem ko se bo drugi projekt zagotovo še nekaj časa vlekel.

Na občini so izračunali, da so od leta 2003 do lani samo na podlagi pogodbe v ureditev infrastrukture v četrtni skupnosti Spuhlja in Jezero vložili skoraj 12 milijonov evrov.