S programom, ki je del novega regionalnega razvojnega programa savinjske regije, so se danes seznanili velenjski mestni svetniki, ki so odločali tudi o imenovanjih direktorjev Muzeja Velenje in Rdeče dvorane.

Pripravo območnega razvojnega programa savinjsko-šaleške regije je na današnji seji sveta Mestne občine Velenje predstavila direktorica Razvojne agencije savinjsko-šaleške regije Biljana Škarja, ki je izrazila zadovoljstvo, ker so v pripravi programa dobili veliko pobud in predlogov.

Na poziv, ki je bil odprt januarja in februarja, so namreč na regionalni razvojni agenciji prejeli 351 projektov, so pa v program vključeni tudi projekti, ki so jih oddali tudi v okviru priprave načrta za okrevanje in odpornost, in projekti v sklopu načrtovanega prestrukturiranja, je povedala.

Vizija savinjsko-šaleške regije, ki ji s programom sledijo, je omogočiti regiji pravičen prehod v energetsko in prehransko samooskrbno regijo z delovnimi mesti visoke dodane vrednosti, kakovostnim življenjem za vse generacije, s skrbjo za najšibkejše in naravo in za zeleni butični turizem, je povzela Biljana Škarja. Vse to je zajeto tudi v prioritetah, ki so jih opredelili v razvojnem programu, vse razvojne potenciale pa podpira digitalizacija.

"Razvojni program na neki način kaže smer razvoja savinjsko-šaleške regije v naslednji finančni perspektivi," je po predstavitvi dodal velenjski župan Peter Dermol. Razprava, ki je sledila, pa je bila predvsem v znamenju besednega dvoboja med županom in opozicijskim svetnikom Matejem Jenkom (Dobra država), ki je menil, da programu manjka splošen koncept, kam se bo Velenje usmerilo in kaj želi Šaleška dolina, potem ko bodo, tako Jenko, imeli tri lepa jezera, ko se bo zaprl Premogovnik Velenje in bo ugasnila Termoelektrarna Šoštanj.

Svetniki so se danes seznanili tudi s poročilom o delu Razvojne agencije savinjsko-šaleške regije za lani, ko je agencija delo prilagodila razmeram epidemije, finančno pa leto končala z manjšim dobičkom.

Svetniki so na seji med drugim potrdili tudi odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade v velenjski občini, po katerem lahko za tovrstno denarno pomoč zaprosijo osebe do 35. leta starosti, ki na območju občine prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje z gradnjo novega objekta, prizidavo ali rekonstrukcijo. Ob izpolnjevanju pogojev iz odloka je najvišji znesek enkratne subvencije 5000 evrov.

Velenjski mestni svetniki so sprejeli sklep o imenovanju Tanje Verboten za direktorico Muzeja Velenje, kjer je bila že doslej zaposlena kot višja kustosinja. Petletni mandat na mestu direktorice bo nastopila 1. julija in s tem zamenjala dosedanjo direktorico Mojco Ževart, ki se na razpis ni prijavila.

Mestni svetniki so soglašali tudi z imenovanjem Dimitrija Amona za direktorja javnega zavoda Rdeča dvorana ŠRZ Velenje. Njegovo imenovanje je izmed treh prijavljenih soglasno predlagal svet zavoda, je razvidno iz gradiva za sejo mestnega sveta.