To upajo po nedavnem dopisu direktorata za vode murskosoboškemu javnemu podjetju Vodovod sistema B, v katerem naj bi država priznala, da lokacija kompostarne na otoku Mure ni ustrezna.

V civilni iniciativi in Zvezi društev Moja Mura na po njihovem negativne posledice obratovanja kompostarne v Ceršaku opozarjajo že dolgo, saj so prepričani, da imajo te lahko katastrofalne posledice tako za prebivalce slovenskih kot avstrijskih občin ob Muri. Menijo, da bi ob poplavah tam odloženi material in odpadke naplavilo na vodovarstvena območja in s tem onesnažilo pitno vodo za okoli 200.000 ljudi z obeh strani meje.

Iz dopisa murskosoboškemu javnemu podjetju je po njihovem jasno izraženo priznanje države, da lokacija kompostarne ni ustrezna. Ob pojasnilih in zagotovilih, da inšpektorat za okolje in prostor ves čas nadzira delovanje podjetja, je direktor direktorata Bojan Dejak v odzivu na dopis podjetja, v katerem je to opozorilo na morebitne negativne posledice delovanja kompostarne na vire pitne vode, namreč zapisal tudi, da "bodo pripravili pojasnila glede primernosti območij za iskanje nadomestne lokacije za dejavnost kompostarne".

Po informacijah civilne iniciative, naj bi pristojni organi že zahtevali, da upravljavec kompostarne očisti otok na Muri in tako od tam odpelje več kot 100.000 ton komposta oziroma odpadkov. "Končno prva prava odločitev državnih organov, da se prepreči okoljska katastrofa. Takoj moramo zahtevati, da se določijo roki za odvoz odloženega materiala in rok za zaprtje kompostarne. Ker še nekaj let ne bomo čakali," so zapisali v omenjeni civilni iniciativi.

Nad dopisom, ki ga je ob družbi Vodovod sistema B prejelo tudi Javno podjetje Prlekija, pa so bili presenečeni na občini Šentilj, kamor spada tudi Ceršak. Zmotilo jih je namreč zapisano glede morebitne nadomestne lokacije, ki da jo bo treba doreči v okviru novega šentiljskega občinskega prostorskega načrta.

Kot je povedal župan Štefan Žvab, razumejo obe podjetji, da izražata skrb, kako zagotoviti ljudem zdravo pitno vodo, saj tudi njih skrbijo isti razlogi pri zagotavljanju zdrave pitne vode iz obstoječega vodnjaka v Ceršaku, ki ni tako daleč od kompostarne. Ob tem občino skrbijo tudi ogromne količine nasutega materiala na območju okoli kompostarne.

"Vendar kot sem že večkrat poudaril, ponovno zagotavljam svoje trdno prepričanje, da dokler bom župan občine Šentilj, ne bomo namenjali nobenega novega prostora za potrebe kakršnih koli kompostarn ali podobnih objektov v naši občini," je bil jasen Žvab.