Odločitev za naložbo v Osnovno šolo (OŠ) Franceta Prešerna je bila sprejeta, ker je obstoječa telovadnica dotrajana. "Objekt stare telovadnice so sicer tekoče vzdrževali, vendar je potreben celovite prenove in posodobitve. Na podlagi analize obstoječega stanja je bila sprejeta odločitev, da se pristopi k gradnji nove telovadnice, večnamenskega prostora ter spremljajočih prostorov ob telovadnici (garderobe, umivalnice in sanitarije)," so sporočili z občine.

V okviru projekta bodo tudi uredili zunanje vadbene in druge površine okoli šole. Izvajalec del je družba KDO iz Gornje Radgone.

Skupna vrednost naložbe je 2,3 milijona evrov, pri čemer bo Mestna občina Maribor zagotovila 1,1 milijona evrov, preostalo pa ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Previden zaključek gradnje je v drugi polovici leta 2023.

Druge naložbe

Potrebe po vlaganjih v prostore vrtcev in šol na mariborskem območju so sicer velike. Letos so med drugim poskrbeli za zamenjavo oken v fizikalni učilnici OŠ Toneta Čufarja, popravilo strehe na telovadnici OŠ Draga Kobala in menjavo dotrajanih vrat v kuhinji v OŠ Martina Konšaka.

OŠ Slave Klavore je pridobila garažo za vozilo za razvoz šolske prehrane in spravilo strojev za urejanje zunanjih površin šole, v OŠ Angela Besednjaka so izvedli energetsko obnovo toplotne podpostaje za ogrevanje šole, v Centru za vzgojo, izobraževanje, usposabljanje in svetovanje Gustava Šiliha pa zamenjali dotrajana svetila. V OŠ Tabor I je obnova kuhinje z opremo stala nekaj več kot pol milijona evrov.

V prihajajočem letu bodo ob gradnji telovadnice OŠ Franceta Prešerna tekla še dela v OŠ Leona Štuklja, kjer končujejo obnovo sanitarij, garderob in umivalnic ob telovadnici ter urejanje odvodnjavanja s strehe telovadnice.

V centru Gustava Šiliha je načrtovana energetska obnova zunanjega stavbnega pohištva, Konservatorij za glasbo in balet pa bo pridobil osebno dvigalo.