Kot je na novinarski konferenci povedal celjski župan Matija Kovač, so za izvedbo protipoplavnih ukrepov pridobili pet gradbenih dovoljenj, od katerih so štiri že pravnomočna. Protipoplavne ukrepe bodo izvedli na Ločnici v Zagradu, Dajnici, Koprivnici s pritoki od avtoceste do Šmartinskega jezera, Voglajni pri Topru na Teharjah in na Savinji v naselju Polule.

Z izvedbo dodatnih protipoplavnih ukrepov bodo po napovedih Kovača poplavno zaščitili še okoli 1000 prebivalcev Celja.

Župan je pojasnil še, da je v celjski občini na seznamu za morebitno preselitev po avgustovski ujmi 35 objektov. Od tega jih je 23 poplavno ogroženih, 12 pa se jih nahaja na plazovitem območju.

Projekte dodatne protipoplavne varnosti bo financirala direkcija za vode.

Na osnutek občinskega prostorskega načrta 368 pripomb

Glede osnutka občinskega prostorskega načrta, ki je bil v javni razgrnitvi od 15. decembra lani do 9. februarja letos, je Kovač povedal, da je nanj prispelo 368 pripomb. Obravnavali so ga na štirih javnih predstavitvah, na katerih so odpirali različne problematike, je dodal.

Občinske strokovne službe bodo zdaj te pripombe obravnavale, potem pa bo razvojni center pripravil končni predlog, ki ga bodo posredovali v opredelitev vsem 36 nosilcem urejanja prostora. Šele nato bo šel lahko občinski prostorski načrt v potrditev celjskemu mestnemu svetu, je Kovač opisal časovnico.

Nov občinski prostorski načrt, ki je temeljni prostorski akt občine, bo nadomestil trenutno veljavnega.