V Termah Paradiso čakajo na uradno potrditev, da je njihova termalna voda tudi zdravilna. Foto: Goran Rovan
V Termah Paradiso čakajo na uradno potrditev, da je njihova termalna voda tudi zdravilna. Foto: Goran Rovan
Svojo ponudbo bodo dopolnili s hitro reko ter novim centrom za fitnes in s savno. Foto: Goran Rovan
Širitev prenočitvenih kapacitet so prestavili za nekaj časa. Foto: Goran Rovan
V Termah Paradiso v Dobovi čakajo na uradno potrditev

Terme Paradiso v Dobovi se še vedno lahko pohvalijo, da so najmlajše slovenske terme, saj so termalni bazeni - tako zunanji kot notranjimi - začeli obratovati v letu 2011. Hotel s centrom dobrega počutja je bil zgrajen leto prej, zdaj pa že ugotavljajo, da bodo morali svojo ponudbo še razširiti in dopolniti. Načrti so že pripravljeni, zatika pa se pri razpisih, ki zamujajo. Poleg tega pa jih skrbi, kako bo država rešila zaplete s koncesijskimi dajatvami za izkoriščanje termalne vode. Tako kot večina termalnih kopališč imajo namreč od 1. avgusta prepoved uporabe termalne vode.

V Paradisu so se letos odločili, da jim ministrstvo za zdravje potrdi, da je termalna voda, ki jo črpajo iz 706 metrov globine in ima 57 stopinj Celzija, zdravilne učinke. Te so jim že potrdile tudi prejšnje balneološke raziskave. Zdaj potrebujejo le še uradno potrditev. Po besedah Valentine Cvetkovič pa ne za to, ker bi radi postali zdravilišče, saj teh ambicij za zdaj nimajo. Če bi bili zdravilišče, bi morali zaposliti še zdravnika in vrsto drugih zdravstvenih profilov, uvesti dežurstvo, kar pa jim zdajšnje zmogljivosti ne dopuščajo. Termalna voda, ki jo načrpajo, je čista, tako rekoč brez primesi, obogatena s kalcijem, magnezijem, natrijem, hidrogenkarbonatom in sulfatom. Vsebuje še veliko drugih mineralnih snovi, ima veliko anionov in kar 25,8 mg/l ogljikovega dioksida. Na podlagi študije, ki jo je opravil balneolog Janez Kraševec, je ta voda zaradi svojih balneoloških in kemijskih lastnosti primerna med drugim za zdravljenje kroničnih degenerativnih sprememb hrbtenice, okončin in sklepov, revmatičnih sprememb ter revmatoidnega artritisa, pa tudi kroničnih vertebrogenih bolečin, sindroma boleče rame, poškodb meniskusa, okrevanje po športnih poškodbah, izvinih in zlomih, pa tudi za podvodne masaže ter druge rekreativne in sprostitvene dejavnosti.

Svojo ponudbo bi radi še razširili
Leta 2010 je družina Cvetkovič, ki ima ob železniški postaji v Dobovi že mnogo let restavracijo Paradiso, pred leti so imeli tudi daleč okoli znano diskoteko, zgradila družinski hotel, ki ima štiri zvezdice superior in 16 razkošno opremljenih klimatiziranih dvoposteljnih sob ter en apartma. Njegov sestavni del je bil tudi sprostitveni center z masažami, savnami in drugimi programi dobrega počutja. Leto pozneje so ponudbo dopolnili še z zimskim in letnim termalnim bazenom, ki so mu lani dodali še manjšega otroškega s toboganom in igrali. Zdaj imajo že 1.000 kvadratnih metrov vodnih površin.

V Paradisu pa imajo pripravljene tudi načrte za širitev svoje ponudbe, ki bi jih morali pred letošnjo sezono že izpolniti. Ker pa država še vedno ni objavila razpisa za razvojne projekte v obmejnih območjih, se gradnja še ni začela. Po besedah Marjana Cvetkoviča, direktorja družinskega podjetja, namreč upajo, da bi za to gradnjo lahko pridobili tudi ugodnejša evropska sredstva. Zato že od začetka leta čakajo na razpis. Nameravajo dopolniti bazenski kompleks s hitro reko in novo vodno atrakcijo, dogradili pa bi radi tudi sprostitveni center savn z napravami za fitnes in manjšim bazenom. Za vse to imajo pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje in vsa potrebna soglasja, zagotovljen denar pri bankah, vendar zaradi razpisa še ne morejo začeti gradnje, saj sicer ne bi bili upravičeni do evropskih sredstev. Ob tem računajo, da bi s to naložbo lahko dodatno zaposlili še okoli 12 ljudi in obogatil turistično ponudbo v tem predelu Slovenije.

V dobovskih termah so ob vsem tem zelo zaskrbljeni, kako se bo rešil še zaplet z uporabo termalne vode. So pa zadovoljni z obiskom v letošnji poletni sezoni, saj jim je bilo vreme naklonjeno. In ker imajo svoje terase za sončenje tudi ogrevane, upajo, da bodo dobro obiskani tudi v jesenskih mesecih. Pri njih pa se lahko gostje kopajo tudi ponoči, in to kar dvakrat tedensko, ob sredah in sobotah.

Za MMC Goran Rovan

V Termah Paradiso v Dobovi čakajo na uradno potrditev