Trenutno na izobraževanje čaka 30 vodnikov, ki za svoje delo potrebujejo licenco. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Trenutno na izobraževanje čaka 30 vodnikov, ki za svoje delo potrebujejo licenco. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Program so želeli izpeljati že lani, vendar ga je strokovni svet zavrnil. V Posočju zdaj čakajo še na odločbo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bodo lahko pred vrhuncem poletne turistične sezone izpeljali prvo izobraževanje.

Predsednik Kanjoning zveze Slovenije Filip Hrovat pravi, da se letošnji program usposabljanja za vodnika kanjoninga bistveno ne razlikuje od lanskega: "Spremenili smo vsebine, ki so obvezni del vseh športnih programov. To, kar so pač spreminjali v pravilniku o izobraževanju v športu. Naredili smo tako, da zadošča vsem kriterijem."

Program obsega 178 izobraževalnih ur: "Od tega je približno sto ur praktičnega dela in 78 ur vsebin iz reševanja ter drugih teoretičnih vsebin, povezanih s športom."

Trenutno na izobraževanje čaka 30 vodnikov, ki za svoje delo potrebujejo licenco. A pripravili ga bodo lahko šele po prejemu odločbe od ministrstva. Kako pa so izpeljali lansko sezono, ko vodniki niso imeli licenc? "Morali smo si pomagati s kolegi iz tujine, ki so lahko brez slovenskih licenc čisto legalno vodili kanjoning, in smo to našim strankam tudi omogočili, kar pa seveda ne predstavlja tistega finančnega izplena, ki bi ga sicer."

Kanjoning ali soteskanje je zelo priljubljena športna dejavnost, za katero se odloči približno 25 odstotkov gostov posoških športnih agencij.

Več na spletni strani Radia Koper.