Štajerska
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Čakalnica, zdravstveni dom, pacienti
Krška območna enota ZZZS-ja navaja, da v Posavju zaradi bolniške odsotnosti z dela po zadnjih podatkih letno izgubijo nekaj manj 6,9 odstotka delovnih dni, medtem ko teh na državni ravni v povprečju izgubijo nekaj manj kot 4,7 odstotka. Foto: BoBo

Dodaj v

Največ bolniških odsotnosti je v Posavju

V Posavju bodo zaradi bolniških odsotnosti izgubili skupaj 350.000 delovnih dni
24. september 2017 ob 12:47,
zadnji poseg: 24. september 2017 ob 12:50
Krško - MMC RTV SLO, STA

Na tematski konferenci o bolniški odsotnosti z dela v Posavju so opozorili, da je tamkajšnja bolniška odsotnost najpogostejša v državi.

Krška območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) navaja, da v Posavju zaradi bolniške odsotnosti z dela po zadnjih podatkih letno izgubijo nekaj manj 6,9 odstotka delovnih dni, medtem ko teh na državni ravni v povprečju izgubijo nekaj manj kot 4,7 odstotka.

Hkrati opozarjajo, da bodo v Posavju zaradi bolniških odsotnosti izgubili skupaj 350.000 delovnih dni, stroški za nadomestila plač zaradi bolniške odsotnosti pa bodo dosegli 20 milijonov evrov, kar je primerljivo z vsoto, ki jo za plače letno skupaj namenijo posavska podjetja Vipap, Resistec, Lisca in Stilles.

V Posavju se tudi krepi bolniška odsotnost z dela nad letom dni. Letos je bilo 228 takšnih primerov, medtem ko so jih imeli leta 2012 nekaj več kot 100 in leta 2008 65.

Na večjo zadržanost od dela, tako na državni ravni kot v Posavju, hkrati s staranjem delovne sile vplivajo še krepitev števila zaposlenih, večletno omejevanje zaposlovanja v javnem sektorju in posledično velika obremenjenost zaposlenih, podaljševanje zdravljenja in spremembe na področju pokojninskega zavarovanja, katerih posledica je poznejše upokojevanje kljub izpolnjevanju pogojev zanj.

Glede na navedeno pa bi se morali pristojni na državni ravni spopasti predvsem z izzivi, ki obsegajo sistemsko ureditev, ki pri trajanju bolniške odsotnosti in neomejene absolutne višine nadomestila "odstopa od ureditve v drugih evropskih državah in ki ne podpira čimprejšnje vrnitve zdravega delavca na delovno mesto", so ugotovili.

Med drugim so opozorili še na pomanjkanje poglobljene osebne medicinske rehabilitacije in hitrega prehajanja v prezaposlitev ter poklicno rehabilitacijo, na neustrezen status medicine dela, premile sankcije za zavarovane ob morebitnih zlorabah med bolniško odsotnostjo ter na preskopo udeležbo delavcev in delodajalcev pri promociji zdravja in skrbi za zdravo življenje.

Sicer pa so se v Posavju pri skrbi za zdravje in spodbujanju zavesti zaposlenih o pomembnosti znižanja odsotnosti z dela povezali tako lokalna skupnost kot tudi strokovne službe, določeni delodajalci in navedeni prireditelji, so povzeli na sredni krški konferenci.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
levkup
# 24.09.2017 ob 13:48
Logično.
Teorijo poznate vsi, seveda vam je jasna tudi
" ekonomska računica " !
Izračunane so norme in ljudi v proizvodnjah
se goni do skrajne meje. Nekako pa z vsemi
šolami skupaj ne dojamete, da tako ne gre v
nedogled in da zaradi tega ljude pogosteje
zbolijo !
Ampak ni panike, čedalje več je podjetij, kjer
jih večina filozofira in teoretizira. Praktični del
pa obešajo na " peščico " fizikalcev, hkrati pa
se čudimo zakaj gre država v franže...
juventina10
# 24.09.2017 ob 13:54
mislim da je izračun 40-60 zadnji scenarij za upokojitev,če želi kdo delati dlje naj izvoli, večinoma so ti tisti,ki so v pisarnah,profesorji,zdravniki,pravniki, nekateri dlje časa študirajo, nekateri poklici ,sploh tisti ki delajo v pisarnah na občinah, mislim da jim ni hudega.polici ,kateri se ukvarjajo s strankami, pacienti ali učenci,s potniki,takim dovolite dostojen odhod v zasluženo penzijo.govorijo, da živimo dlje...ali kdo jamči za daljše življenje,mislim da nihče...najbolje bi bilo za nekatere seveda, da greš iz službe direktno v grob.
Gabrc
# 24.09.2017 ob 13:39
V skupščini in pa v pisarnah pa res ne potrebuješ bolniške.
Pojdite pogledat "FIZIKALCE in KMETE" PA BOSTE VIDELI KAJ JE TO TEŽKO FIZIČNO DELO!!

In ne prosim s tekšnimi primerjavami narejenimi v PISARNAH.
ajdtula
# 24.09.2017 ob 15:05
Če je pa bolniška edini delujoči vzvod proti pretiranemu izkoriščanj delavcev.
commodore
# 24.09.2017 ob 14:56
kaj pa redna prisotnost na delovnih mestih? Preverite na šolah,občinah in raznih inštitutih v petek ob 12 uri pa da vidimo garače
mobius980
# 25.09.2017 ob 10:09
Dajmo še eno realno iz življenja. Se opravičujem, ker bom dolg.
Kolega (35 let star) je delal (trdo fizično) na delovnem mestu (daleč pod izobrazbo) 5 let in ves čas so ga vlekli za določen čas z zakonskimi luknjami. Mimogrede to je v javnem sektorju. Zaradi preobremenitev je prišlo do obrabe v sklepih in zelo hudih bolečin, ki so jih zelo močni analgetiki le delno omilili. Večino noči še zdaj prečuje v bolečinah. Osebni zdravnik je rabil 1 mesec, da ga je resno vzel. Ko so slikanja pokazala velike težave, je le dobil napotnico, na vrsto je čakal še 4 mesece(vmes se ni dogajalo nič). Specialist je kot edino rešitev predlagal samoplačniško zdravljenje ali operacijo, ki pa lahko pomeni dolgo rehabilitacijo in zelo možne zaplete oz. neuporabnost uda. Samoplačniško je prišel takoj na vrsto. Osnovno stanje se je izboljšalo, sekundarno pa je povzročilo dodatne poškodbe. Na zaključno rehabilitacijo (ZZZS) je čakal spet dva meseca, ampak so ga že prej po številnih pritožbah poslali na delo. Kljub temu, da je specialist absolutno menil, da ni sposoben. Komisiji je pač vseeno - najbrž jim težijo samo če je nekdo predolgo na bolniški v osnovni fazi, če pa je človek suma sumarum nekajkrat dlje na bolniški ali celo invalid pa ne odgovarjajo.
Razplet... Bil je 7 mesecev na bolniški. Stanje se je ponovilo, ker je šel prehitro na delo, še preden je začel z rehabilitacijo. Delodajalec mu ni podaljšal (vemo zakaj) in sedaj je na zavodu, golta tablete, ter čaka na to kaj bo zdravstvo z njim naredilo. Stanje je trenutno tako slabo, da si še zadnje plati ne more ubrisati z tisto roko. Nazadnje je bil pri specialistu pred 2 mesecema, naslednjič bo čez dva, ko ga bo le ta nadrl zakaj se ni pazil.... Pač naše zdravstvo...
frlekin
# 24.09.2017 ob 20:30
vipap, resistec, stilles, lisca. res cvet posavske industrije.
mmeeddoo
# 27.09.2017 ob 13:19
@Geres*:

Glej, ...tako kot delodajalec "pride skoz" z minimalno plačo, neplačevanjem nadur, minimalnim regresom v dveh delih z večmesečno zamudo (en del 1.8., drug del 25.12.), nenapotitvijo delavcev na redni zdravniški pregled, neorganiziranje varstva pri delu, nespoštovanje z zakonom določenih pogojev dela ... v bistvu delodajalec lahko počne nelegalne zadeve, ker pač inšpekcije ne opravijo svojega dela (zaradi neinteresa ali nemoči, je za delavca vseeno) ... boš sedaj krivil delavca, ki niti ni v položaju, da bi lahko samoiniciativno kršil zakon in mora dobiti prekleto dober in strokoven žegen, da lahko koristi tak "luksuz".

Je pa nekaj drugega ... marsikateri slovenček se še vedno ne zaveda, da z delom preko svojih zmogljivosti, škoduješ samo sebi in svoji družini. IN, da določene ugodnosti obstajajo z razlogom.
Je pa res, da delodajalci se zavedajo vseh svojih pravic in delavčevih dolžnosti. Delavec pa navadno pozna le svoje dolžnosti in kaj vse dodatno še delodajalec zahteva od njega.

Tako, da delavca kriviti zakaj koristi bolniški dopust, je za moje pojme zelo neumestno vprašanje. Če bi bile v službi zadeve pošlihtane, ne bi bilo nikomur težko v službo hodit. Kot v prejšnji službi, ko v 10-ih letih nisem imel bolniške. Še ko sem bil bolan, sem od doma delal.

Zdaj ti pa pravim, da sem delal v oljnem dimu pri 41 C, pa boš nekaj cmokal, da bi moral biti bolan? Kaj pa naj bi? Poklical inšpekcijo? ... ki bi naredila kaj?
Tako so oni, ki jih vročina in dim (in ubijanje zdravja) ni motila, lahko delali nadure, ki so jih dobili plačane po 4 EUR na roko. Ostali pa smo "trpeli" v senci.
Kdo se sedaj lahko počuti neumnega? "Ta pridni" so ponosni nase, ker so pravi "kerlci" in so še dodatno nekaj zaslužili, drugi pa so zadovoljni, ker so imeli dolg plačan dopust.

Najbolj neumno se lahko počutijo tisti, ki imajo glavo visoko v svoji luknji in še vedno mislijo,da se take zadeve v Sloveniji ne dogajajo oz. da je tukaj pravi raj in nebesa ter enake možnosti za vse ... samo priden oz. znajti se moraš.
levkup
# 25.09.2017 ob 20:47
slovenkaaaa@
Ja če so ti USA vzor mi je žal zate :(
Ja po občutku in po stvareh, ki jih doživljam.
Raziskave o tem bi bile zopet eno nepotrebno
birokratsko opravilo. Je pa res da bi od tega
nekaj vpletenih lahko potrošilo precej denarja,
ki ga ustvarijo pridne delavske roke.
Saj niso vsi podjetniki izkoriščevalci, torej ni
nikakršne potrebe po tem !
mmeeddoo
# 25.09.2017 ob 06:42
Raje, kot švicati v oljnem dimu pri 41 C, v dveh izmenah za 800 € z vsemi dodatki, med tem ko se lastniki hladijo na vikendih in počitnicah; sem 3 mesece doma na bolniški za 600€.
V čem je težava? Saj vsi samo svoje pravice izvajamo, ne? Legalno in transparentno.
slovenkaaaa
# 25.09.2017 ob 16:37
čedalje več je podjetij, kjer jih večina filozofira in teoretizira.

Čedalje več? To po občutku govoriš ali imaš kako raziskavo opravljeno? Ker bolj kot se je filozofiralo v bivši jugi, se ne more.

Sicer pa ja, a nam niso USA vzor? Če lahko delaš, delaš, če ne moreš, pa te ne potrebujejo... sploh. Greš sorodnike prosit za pomoč. Pri nas pa spet... vsi preklinjajo podjetnike, kaki izkoriščevalci so, sam pa ne bi odprl podjetja. Le zakaj ne, če je tako fajn?

Mobius, pri tej zgodbi je najbrž še druga stran. Kje v javnem sektorju pa je fizično tako nastradal? Kot hišnik?
Geres*
# 25.09.2017 ob 12:24
mmeeddoo: Raje, kot švicati v oljnem dimu pri 41 C, v dveh izmenah za 800 € z vsemi dodatki, med tem ko se lastniki hladijo na vikendih in počitnicah; sem 3 mesece doma na bolniški za 600€.
V čem je težava? Saj vsi samo svoje pravice izvajamo, ne? Legalno in transparentno.


Če si bolan, ni nobene težave in je prav, da si doma. To je tvoja pravica. Če pa glumiš (kar je iz zgornjega zapisa moč sklepati), potem pa je težava v tem, da vsi to tvojo bolniško nad 1 mesec plačujemo preko davkov. In ker je takih "pacientov" preveč, sedaj grozi, da se bo bolniška (oziroma izplačilo bolniške) omejilo na 1 leto, kar bo močno prizadelo hude bolnike, ki zdravljenja v enem letu pač ne morejo zaključiti.
janko49
# 25.09.2017 ob 10:50
Rešitev:
A) 50% nadomestila za odsotnost zaradi bolniške (ki ga krije ZZZS in ne delodajalec)
B) možnost dopolnilnega komercialnega zavarovanja do 100% .

Pa se bo število število hitro zmanjšalo. Kmalu bodo postali zdravi kot Gorenci.
Kazalo